Marije zit in een rolstoel. Best onhandig als je bijvoorbeeld kraamverzorgster bent. Dus dat is niks voor Marije. Maar Marije is uniek. Want ze mag dan wel in een rolstoel zitten, ze kan bijzonder goed analyseren, is erg zelfstandig en beschikt over een groot organisatietalent.

“Mensen die langer zonder werk zitten of mensen met een arbeidsbeperking raken zichzelf in eerste instantie kwijt.”

Marije Kouwenberg-Burgers

(Medewerkster bij UWV)

Neem nou onze Unieke Achterhoeker Marije. Geboren en getogen in Doetinchem, is net getrouwd en woont nu sinds een tijdje in Terborg. Ze zit in een rolstoel en werkt alweer drie jaar voor het UWV in Doetinchem. En wat heeft ze het naar haar zin! Wat kenmerkt Marije? Doorzettingsvermogen, bevlogenheid en enthousiasme.

De verandering van mijn leven
Marije was tien toen ze van de fiets viel. Ze was op weg naar een hockeywedstrijd, kwebbelde uitbundig met haar hockeyvriendinnen en zag die stilstaande auto niet. Plotseling lag ze op het asfalt. Die ongelukkige val veranderde haar leven. Talloze operaties en revalidatieprocessen volgden elkaar op. Gaandeweg kon ze moeilijker lopen en uiteindelijk belandde ze op haar 21ste definitief in een rolstoel. Met krukken kan ze nog een paar stappen zetten. “Precies genoeg om zelf mijn rolstoel uit de auto te halen!”

Zichzelf kwijt
Marije: “Na die val ging mijn loopvermogen telkens achteruit. Op een gegeven moment viel ik op plekken waar dat helemaal niet handig is, zoals midden op het station. En niemand raapte me op! Van mijn zeventiende tot negentiende raakte ik mezelf behoorlijk kwijt. Mijn droom om de ArtEZ popacademie  te doen, zag ik vervliegen. Net zoals dat gebeurde bij de opleiding Muziekmanagement. Uiteindelijk heb ik de HBO opleiding Event Management afgerond in vier jaar tijd. Die opleiding paste niet alleen goed bij mijn ondernemende persoonlijkheid. Het bood ook volop kansen met mijn beperking een baan te vinden.”

De eerste werkgever die in me geloofde
“In het vierde jaar liep ik stage bij Meeting Point Communication in Duiven. Een fantastische stage! Daarna gaf de eigenaar mij de kans een jaar bij hem te werken en praktijkervaring op te doen. Dát had ik nodig! Deze eenpitter geloofde in me. Ik was zijn eerste loondienster, voelde me enorm verantwoordelijk en groeide door alles wat op mijn pad kwam. Tot op de dag van vandaag ben ik daar dankbaar voor. Toen de crisis begon werd mijn contract niet verlengd. Heel begrijpelijk!”

Mijn competenties tellen
“Inmiddels ben ik bij het UWV aan de slag gegaan. Ze keken puur naar mijn competenties zoals analytisch vermogen, organisatietalent en zelfstandigheid en boden mij een baan aan. Naast administratief werk mocht ik evenementen organiseren zoals de Week voor chronisch zieken en de WERK-driedaagse. Laatst heb ik promotie gemaakt; ik werk 32 uur per week en geef trainingen aan vijftig plussers en arbeidsgehandicapten.”

Waarom niet?
“Mensen die langer zonder werk zitten of mensen met een arbeidsbeperking raken zichzelf in eerste instantie kwijt. Ze belanden in een traject van zelfreflectie en echt, daar komt iedereen sterker uit. Het belangrijkste dilemma is altijd; accepteert de maatschappij mij? Daarom mijn vraag aan alle Achterhoekse werkgevers die nog twijfelen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan aan te bieden: Waarom zou u het niet doen? Het hele traject van werven en selecteren is maatwerk. Ook voor u is maatwerk mogelijk.”

Ook voor u is maatwerk mogelijk! Sociaal ondernemen? Werf een unieke Achterhoeker via het Werkgeversservicepunt Achterhoek.