Armand heeft een ‘zwakke plek’. Deze zwakke plek komt voor uit een voet die verkeerd gezet is waardoor hij diverse keren in de ziektewet belandde. Bijzonder onhandig als je graag aan het werk wil. Maar Armand is uniek. Hij mag dan wel een zwakke plek hebben, hij is erg leergierig, een echte doorzetter en zijn handen kunnen maken wat zijn ogen zien.

“Dat thuiszitten is echt niet fijn.”

Armand van den Berg

(Ploegbaas bij Holga)

Armand had de pech drie keer zijn middenvoetsbeentje te breken. Nadat zijn voet de eerste keer verkeerd werd gezet, zorgde deze ‘zwakke plek’ ervoor dat hij drie keer in de Ziektewet belandde. Nadat hij de derde keer hersteld was, kreeg hij  steunzolen aangemeten. Als hij die in zijn schoenen draagt, loopt hij als een kieviet. Armand wilde dolgraag weer aan de slag. Aan zijn CV kon het niet liggen. Hij werkte als elektromonteur, had ervaring als dakdekker en wilde heel veel aanpakken. Toch lukte het niet een baan te vinden.

Werken in een prachtige omgeving
“Ik ben geboren in Rotterdam, getogen in Den Haag en na een verbroken relatie ben ik naar de Achterhoek verhuisd omdat mijn moeder hier woont. Dat is zo’n vijf jaar geleden. Ik woon niet bij mijn moeder in huis, maar wel gezellig naast haar. We hebben beiden ons eigen appartement in een boerderij op het platteland. Het is een heerlijke omgeving. Nu ik weer aan het werk ben, kan ik genieten van deze landelijke plek. Maar tijdens die 3,5 jaar zonder werk, kwamen de muren op me af.”

Elke dag bedelen voor werk
“Gedurende die lange periode van werkeloos zijn, heb ik een paar keer kort een baan gehad. Na zo’n 3 weken zat ik dan weer thuis omdat er geen werk meer was. Tja…, het was toch recessie. Ik vind het heerlijk om te werken en baalde flink. Daarom liep ik de deur plat bij het Werkgeversservicepunt Achterhoek. Ik wilde dat ze chagrijnig van me zouden worden en ik sneller een baan zou krijgen.”

Uit mijn isolement
“Zo’n 1,5 jaar geleden mocht ik me voorstellen bij Holga Metaaltechniek in Doetinchem. Ik voelde wel een klik met Marc Oudenampsen en mocht beginnen. Eerst kwam ik een maand op proef.  Ik was superblij. Zo’n kans verdient iedere Unieke Achterhoeker. Door te werken, kom je uit je isolement. Als je lang thuis zit, worden de sociale contacten minder en je mist een ritme. Nee, dat thuiszitten is echt niet fijn.”

Meewerken aan een project
“Bij Holga mocht ik vanaf het begin meewerken aan het ontwikkelen van de RVS overlooppijp voor een koffiezetmachine. Ik heb heel wat uurtjes na mijn werk zitten prutsen om verbeteringen te realiseren. Het schuurproces is heel belangrijk en daarin heb ik expertise opgebouwd. Ik ben nu ploegbaas, stel machines in en heb het heel erg naar mijn zin.”

Unieke eigenschappen
“Natuurlijk heeft iedere Unieke Achterhoeker eigenschappen die er toe doen. Zo ben ik leergierig, een doorzetter en best vrolijk. Wat mijn ogen zien, kunnen mijn handen maken. Ik heb ook geen 9 tot 5 mentaliteit. Vanmorgen ben ik een uurtje eerder gekomen om een probleem op te lossen. Over vijf jaar hoop ik hier nog te werken!”

Sociaal ondernemen? Werf een unieke Achterhoeker via het Werkgeversservicepunt Achterhoek.