Het in dienst nemen van de eerste Wajonger komt zo’n 18 jaar geleden toevallig op het pad van Martin Hüning, eigenaar van Partycentrum Catering Pannenkoekenhuys ’t Noorden in Aalten. Kennissen vragen hem of hij werk heeft voor hun zoon, die een arbeidsbeperking heeft. Martin hoeft niet lang na te denken. Naast de gunstige fiscale regeling die van toepassing is, vindt hij het mooi om deze jongeman te helpen zodat hij zichzelf kan ontwikkelen. “In de loop der tijd heb ik hem enorm zien groeien en dat is zo’n ongelooflijk fijn gevoel. Dat ik daar met mijn team een bijdrage aan mag leveren, is heel mooi.”

Meer Unieke Achterhoekers aan het werk
Een paar jaar geleden wordt Martin opnieuw benaderd, ditmaal door de jobcoach van het Werkgeversservicepunt Achterhoek. Geleid door zijn positieve ervaring, heeft hij inmiddels 3 Wajongers in dienst. Zo werkt er een Unieke Achterhoeker in de keuken, in de technische dienst en als huishoudelijke hulp. Martin: “Uit de grond van mijn hart kan ik zeggen dat je geen loyalere, betrouwbaardere werknemers kunt vinden. Ze gaan voor je door het vuur. Bovendien blijven ze lang in je organisatie. Ook dat laatste is prettig.”

Economisch interessant
Naast de fijne sfeer die de Unieke Achterhoekers met hun ontwapenende houding creëren, moet ook het financiële plaatje kloppen. “De no-riskpolis zorgt er voor dat ik bij ziekte geen risico loop. Ook de loondispensatie maakt het economisch interessant. Als werkgever mag je daardoor minder betalen dan het minimumloon. Ik betaal het loon dat past bij de productiviteit van de werknemer. Het Werkgeversservicepunt Achterhoek gaat daar heel reëel mee om. Als de productiviteit 10% stijgt, moet dat doorgevoerd worden. Dat is wel zo eerlijk.”

“Je kunt geen loyalere, betrouwbaardere werknemers vinden.”

Eerst gesprek en proefplaatsing
“Ik geef er de voorkeur aan eerst kennis te maken met de Unieke Achterhoeker. Voel ik een klik, dan volgt een proefplaatsing. Doordat de jobcoach van het Werkgeversservicepunt Achterhoek ons bedrijf kent, is het gemakkelijker een match te maken. Kende ik het UWV vroeger als ijzeren toren, tegenwoordig is het Werkgeversservicepunt Achterhoek (van waaruit ook de jobcoaches van het UWV werken) veel toegankelijker en de jobcoaches denken echt met me mee. Dat werkt erg fijn! Die pluim deel ik graag uit.”

Coachen op de werkplek
“Niet alleen voor mij geldt dat ik goed moet kijken wat de Unieke Achterhoekers nodig hebben. Nog belangrijker is de goede begeleiding op de werkvloer. Mijn middenkader moet de rust en motivatie opbrengen iemand op de werkplek te coachen. En wat blijkt? Ze zien het als een uitdaging hun kennis goed over te brengen. Dus niet alleen de Unieke Achterhoekers ontplooien zich binnen ons bedrijf. Ook mijn bestaande groep medewerkers groeit.”

Er zijn Unieke Achterhoekers genoeg, dus daar kan het niet aan liggen. Wilt u socialer ondernemen? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.