Yvonne houdt van schoonmaken. Ze doet niets liever. Van leerwerk uit boeken en van cijfers houdt ze niet. Maar zulke vaardigheden heb je niet nodig als je aan het poetsen bent. Yvonne is uniek. Zij zorgt ervoor dat alles blinkt en lekker ruikt.

“Ik ken genoeg mensen die een hekel hebben aan schoonmaken, maar ik doe niets liever!”

Yvonne Somsen

(Schoonmaakster bij ’t Noorden)

Yvonne Somsen is Wajonger met een licht verstandelijke beperking die haar opleiding volgt op de op praktijkschool Pronova in Winterswijk. Daar wordt geleerd door te doén. Yvonne heeft er een fijne tijd. Als ze van school komt, wil ze aan het werk. Een passende baan vinden, is moeilijker dan ze dacht. Haar moeder en zijzelf vinden de tijd die ze thuis zit helemaal niks. “Mijn moeder bedacht allerlei klusjes die ik moest doen. Zo kwam ik die tijd wel door.”

Jobcoach helpt
Door tussenkomst van haar jobcoach kan Yvonne aan de slag bij Hippisch Centrum de Achterhoek. Daar werkt ze 3 jaar; maakt stallen schoon, voert de paarden en doet allerhande andere klussen. Yvonne: “Maar wat ik het liefst doe, is schoonmaken.”

Liever schoonmaken
Haar wens om als schoonmaakster aan het werk te gaan, deelt Yvonne met haar jobcoach. Die zorgt ervoor dat ze op gesprek mag bij Partycentrum Catering Pannenkoekenhuys ’t Noorden. Yvonne: “Ik ken genoeg mensen die een hekel hebben aan schoonmaken. Ik weet niet hoe het komt, maar ik doe niets liever! Of ik de toiletten moet poetsen, de keuken een grote beurt moet geven of ramen moet lappen? Ik pak graag een emmer sop en ga aan de slag zodat alles lekker schoon wordt en heerlijk ruikt. Mensen zeggen dat ik de ramen heel goed schoon krijg, mooi zonder strepen. Dat kan echt niet iedereen.”

Eerst proefdraaien
“Zonder zekerheid op een nieuwe baan als schoonmaakster, wilde ik mijn baan bij de manage niet opgeven. Na een fijn gesprek met Martin Hüning mocht ik een week proefdraaien. Mijn jobcoach regelde een week vrij bij de manage. In die vijf dagen kon ik wennen bij Partycentrum Catering Pannenkoekenhuys ’t Noorden. Gelukkig was Martin tevreden en kreeg ik een contract. Ik heb mijn droombaan gevonden!”

Op mijn plek
“Ik werk hier een jaar en heb het erg naar mijn zin. Ik heb fijne collega’s en ik doe wat ik het liefst doe; schoonmaken! Ik werk nu 12 uur per week. Dat mogen wel wat meer uren worden, maar ik weet nog niet of dat kan.” Bent u op zoek naar een loyale, betrokken medewerker die goed kan schoonmaken of die een ander uniek talent heeft? Werf een Unieke Achterhoeker via het Werkgeversservicepunt Achterhoek.