Gerry Berndsen Aktief

De cijfers liegen er niet om. In vijf jaar tijd heeft Kringloopgroep Aktief als zelfstandige maatschappelijke onderneming 203 Unieke Achterhoekers (43% van de totale instroom) begeleid naar betaald werk . Directeur Gerry Berndsen is enorm trots op dit resultaat. “Het is een prachtige prestatie van ons team en van de Unieke Achterhoekers zelf. Bij Aktief zijn hun normen en waarden positief veranderd.” Aktief is daarmee voor veel Unieke Achterhoekers een belangrijke schakel tussen werkloos thuis zitten en een betaalde baan hebben. Werk blijft toch de beste manier om aan een baan te komen.

Maatschappelijk ondernemerschap
Aktief is veruit het grootste kringloopbedrijf in de Achterhoek en heeft vestigingen in Winterswijk, Groenlo, Gendringen en Doetinchem. Gerry Berndsen: “Maatschappelijk ondernemen is onlosmakelijk met onze bedrijfsactiviteiten verbonden. Naast ons werkgeverschap voor een grote groep vaste medewerkers, bieden we werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die werkplekken duren maximaal een jaar. Daarbij richten we ons doelbewust op mensen die een sterke behoefte hebben aan ondersteuning bij het vinden van werk. Wij zijn PSO (Prestatieladder Socialer Ondernemen) gecertificeerd. Dit keurmerk biedt onze opdrachtgevers, de sociale diensten van de gemeenten in de Achterhoek, de garantie dat wij ons werk goed doen.”

Creëren van nieuw perspectief
“Het valt niet mee sommige mensen aan het werk te krijgen. Er is een groep – de granieten kern – die het geloof in zichzelf heeft verloren. Door bij Aktief aan de slag te gaan, hervinden ze het arbeidsritme, ervaren de gezelligheid van collega’s en leren nieuwe vaardigheden. Hiermee wordt niet alleen hun afstand tot de arbeidsmarkt verkleind. Ze zitten ook weer lekker in hun vel, omdat er weer toekomstperspectief ontstaat.”

“Unieke Achterhoekers die bij Aktief zijn geschoold, staan nog steviger in hun schoenen”

Praktijkvoorbeeld
“Zo hebben wij een gameverslaafde succesvol begeleid naar betaald werk. Samen met het Werkgeversservicepunt bedachten we een plan van aanpak. Omdat deze jongeman oververmoeid was, duurde zijn eerste werkdag van 16.00 tot 17.00 uur. Die werktijden rekten we telkens op. De weg was lang, maar uiteindelijk succesvol. Hij stroomt nu uit naar betaald werk en is van zijn gameverslaving af.” Maar eigenlijk zijn er 203 unieke verhalen te vertellen. Iedereen die is uitgestroomd had dat vooraf niet gedacht.”

Werken bij Aktief is leuk
“Het is ontzettend leuk bij Aktief te werken. Sommigen willen na een jaar niet meer weg. Dat is best begrijpelijk, want we bieden een gemoedelijke sfeer en mensen kunnen echt carrière maken. Die ontplooiingsmogelijkheden vindt bijna iedereen fijn. Meestal beginnen Unieke Achterhoekers bij de inname van goederen om door te stromen naar het sorteren, de winkel, een administratieve functie of de reparatieafdeling. Die laatste is vooral geschikt voor Unieke Achterhoekers die graag sleutelen of voor hen die dat willen leren.”

Doordat Unieke Achterhoekers bij Aktief geschoold worden, staan zij steviger in hun schoenen. Wilt u mensen in dienst nemen die hun arbeidsritme hebben hervonden? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.