Voorbereid op de toekomst

foto Monique

Vraagt u zich ook af hoe u zich kunt voorbereiden op de toekomst? Dat doet u niet alleen, maar dat doen we samen door meer banen voor meer mensen te creëren. Dat is het doel van het Sociaal Akkoord dat in het kader van de nieuwe Participatiewet is afgesloten. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moeten aan een baan worden geholpen. In het Sociaal Akkoord hebben werkgevers met elkaar afgesproken banen te creëren voor deze mensen. De zogenoemde banenafspraak geldt voor grote en kleine werkgevers. Hoe u zich op deze toekomst voor kunt bereiden leest u hier.

De banenafspraak en het Sociaal Akkoord
In 2015 is het Sociaal Akkoord in werking getreden. In dit akkoord hebben werkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en de overheid de banenafspraak vastgelegd. Het doel van de banenafspraak is om de komende jaren 125.000 extra banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook van werkgevers in de Achterhoek wordt verwacht dat zij banen creëren.

Unieke Achterhoekers
Door voorbereid de toekomst in te gaan begint u het volgende jaar zonder zorgen. U kunt voldoen aan de Participatiewet als u Unieke Achterhoekers in dienst neemt. Unieke Achterhoekers die voldoen aan de eisen van de Participatiewet zijn werkzoekenden die bijvoorbeeld een Wajong- (jonggehandicapten)uitkering ontvangen, mensen met een beperking die een bijstandsuitkering krijgen en/of mensen die gebruik maken van de sociale werkvoorziening. Deze Unieke Achterhoekers brengen vaak andere talenten mee zoals doorzettingsvermogen en veerkracht. Ze willen gewoon graag een baan, net als iedereen.

Passen en meten
Alle Achterhoekse werkgevers moeten uiteindelijk bijdragen aan de banenafspraak. Het liefst vóór januari 2017. Hoe kunt u gebruikmaken van de talenten van een Unieke Achterhoeker en hem of haar een fijne baan bezorgen? Een paar voorbeelden:

  • Organiseer taken en activiteiten op een andere manier.
  • Pas de functie aan op de mogelijkheden van de Unieke Achterhoeker. Dit heet jobcarving.
  • Breng bestaande taken van meerdere mensen onder in één nieuwe functie. Dit heet functiecreatie.

Werkgeversservicepunt Achterhoek helpt op weg
Eén aanspreekpunt voor vragen over arbeidsmarktontwikkelingen op korte en lange termijn, voor ondersteuning bij bijvoorbeeld jobcarving en functiecreatie en voor informatie over wet– en regelgeving. Het Werkgeversservicepunt Achterhoek biedt antwoorden en oplossingen en helpt met het werven van Unieke Achterhoekers. Kortom, het Werkgeversservicepunt Achterhoek denkt niet alleen mee maar bereidt u ook voor op de toekomst. Samen werken we aan meer banen voor meer mensen.