In 2014 benaderde het Werkgeversservicepunt Achterhoek de papierverwerkende fabriek PMS in Hengelo met het verzoek Unieke Achterhoekers in dienst te nemen. Ralph Geeraths, die meewerkt in het familiebedrijf als commercieel directeur, was direct enthousiast en zag mogelijkheden. Dit heeft ook deels te maken met zijn psychologische opleiding. Samen met jobcoach in opleiding Miranda Sheridan is hij de stuwende kracht binnen het project. “Eerlijk is eerlijk, ik moest over een drempel stappen”, zegt directeur en eigenaar Richard Geeraths. “Mijn zoon Ralph was minder bang voor het onbekende en heeft gelijk gekregen.”

Met groot netwerk zelf aan het roer
Productiebedrijf PMS converteert moederrollen papier naar een klantspecifiek formaat. Afnemers zijn de groothandel en fabrikanten die halffabricaten inkopen. Nadat Richard Geeraths als scheepswerktuigkundige zo’n 16 jaar in de machinekamer van grote schepen had gewerkt, zocht hij een baan aan wal. “Na mijn zeemansleven kwam ik bij toeval terecht in de papierindustrie en heb deze sector niet meer verlaten. Als manager en algemeen directeur werkte ik bij meerdere bedrijven en zo heb ik een mooi netwerk opgebouwd. In 2000 ben ik met mijn eigen bedrijf Paper Management Services BV begonnen en kreeg het roer zelf in handen.

Help mensen deel te nemen
Door de aard van de werkzaamheden is productiebedrijf PMS uitermate geschikt voor de inzet van Unieke Achterhoekers. Na zijn aanvankelijke terughoudendheid wil Richard nu van harte uitdragen dat het inzetten van Unieke Achterhoekers zijn bedrijf heel wat oplevert. “Het sociale aspect doet wat met de mensen die al bij PMS werkten. In het begin kregen zij de rol van buddy en stonden ze de Unieke Achterhoekers met raad en daad terzijde. Zo konden ze hun kennis overdragen. Ook Miranda zorgt ervoor dat de Unieke Achterhoekers zich snel thuis voelen in onze organisatie. Ook bij haar kunnen ze hun ei kwijt. En de mensen van het Werkgeversservicepunt Achterhoek helpen ons als het nodig is.”

Win-win situatie
Richard: “Eigenlijk zou iedere werkgever moeten nadenken over taken die Unieke Achterhoekers binnen het bedrijf kunnen uitvoeren. Het is fantastisch om te zien hoe mensen opbloeien als ze weer werkstructuur hebben. Als werkgever loop je weinig risico; er is looncompensatie en door de no-riskpolis is ziekteverzuim afgedekt.” Voordat PMS met een Unieke Achterhoeker in zee gaat, vindt eerst een intake-gesprek plaats. “Ten eerste moet er een klik zijn en de motivatie om te werken moet duidelijk aanwezig zijn. Er zijn zoveel mensen die graag willen deelnemen aan de maatschappij en om welke reden dan ook thuis zitten. Geef ze een kans!”

“Dat we Unieke Achterhoekers aan werk hebben geholpen, straalt terug op ons bedrijf. De sfeer is nog beter geworden.”

Opbloeien
Op een personeelsbestand van 27 medewerkers heeft PMS 10 Unieke Achterhoekers op de werkvloer staan. “Iedereen zet zich voor 100 procent in. Dat we deze mensen aan werk hebben geholpen, straalt terug op ons bedrijf. Ook voor onze eigen medewerkers werkt het positief. De sfeer is nog beter geworden.”

Wilt u socialer ondernemen en Unieke Achterhoekers een kans geven? Meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.