Jan-Klein-Gunnewiek-Hacron

Jan is slechtziend. Voor Jan is dat geen beperking. Hij weet precies hoeveel treden de trap heeft en hoort mensen aankomen. Meedraaien in een organisatie betekent dat hij zijn talenten kan ontplooien en sociale contacten opdoet. Jan houdt van organiseren. Hij is een echte regelneef. Met wat aanpassingen op zijn werkplek, functioneert Jan als ieder ander.

“Werken met de computer? Ik draai mijn hand er niet voor om.”

Jan Klein Gunnewiek

(Huismeester bij Hacron Groen en Hacron Schoon)

Toen Jan Klein Gunnewiek viereneenhalf jaar oud was, kreeg hij een auto-ongeluk. Dat had grote gevolgen; door beschadigde zenuwen in zijn hoofd is Jan sindsdien praktisch blind. Met zijn rechteroog ziet hij niets meer, met zijn linkeroog nog maar 10 procent . “Ik kan me niet herinneren dat ik ooit kon zien. Mijn visuele beperking hoort bij mijn leven.”

Goed opkomen voor zichzelf
Als kleine jongen zat Jan op een internaat. “Vroeger had je als slechtziende niet zoveel mogelijkheden. Tegenwoordig kan een kind met een visuele beperking in de meeste gevallen naar een reguliere school dichtbij huis. Het is zoveel beter geworden. Wat je wel leert op zo’n internaat is opkomen voor jezelf. Daar is natuurlijk niks mis mee.”

Laatbloeier
Na de lagere school gaat Jan naar de tuinbouwschool. Leren was toen niet zo zijn ding. Na de tuinbouwschool begint hij bij Hameland in het groenbeheer, maar merkt al snel dat hij meer wil dan werken in het groen en gaat opnieuw naar school. Hij haalt het diploma assistent werkmeester en werkt zichzelf op. Er zijn tijden geweest dat hij leiding gaf aan zo’n 40 man.

Volwaardig huismeester
“In 2007 ben ik bij Hacron aan de slag gegaan als huismeester voor 30 uur per week. Mijn dagen zijn goed gevuld en elke dag is anders. Ik geniet! Naast het coördineren van alles en nog wat, verricht ik licht administratieve werkzaamheden. Werken met de computer? Ik draai mijn hand er niet voor om. Tegenwoordig zijn er legio handige hulpmiddelen die het leven van een slechtziende gemakkelijker en volwaardiger maken. Bij Hacron heb ik een aangepaste werkplek. Bij de inrichting daarvan was mijn inbreng bepalend. Hier in het gebouw ken ik de weg op mijn duimpje en loop er zonder blindenstok. Ik denk dat weinig collega’s merken dat ik visueel beperkt ben!”

Goed ontwikkeld gehoor
“Mijn oren doen het gelukkig goed. Ik hoor iedereen aankomen, vaak hoor ik aan de tred wie het is! Dat goed ontwikkelde gehoor komt mij ook van pas als muzikant in een dansorkest. Naast mijn werk is muziek maken mijn lust en mijn leven. Ook werk ik als vrijwilliger bij Bartiméus (expertise-organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt). Daardoor ben ik goed op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen die ik dan weer kan toepassen in mijn eigen leven.”

Geef Unieke Achterhoekers een kans
“Het is heel goed dat werkgevers extra gemotiveerd worden om meer mensen met een beperking in dienst te nemen. Iedereen verdient een kans! Je vraagt niet om een beperking toch? Werken betekent voor mij dat ik functioneer, net als iedereen. Werkgevers hoeven niet op te zien tegen extra investeringen. Die worden gecompenseerd en zo hoort dat ook.” Bent u op zoek naar een loyale, betrokken medewerker die zijn unieke talenten graag inzet? Werf een Unieke Achterhoeker via het Werkgeversservicepunt Achterhoek.