Door een ernstig ongeluk is Ben slechter ter been en praat wat langzamer. Een baan als sportleraar zou hem niet lukken. Maar Ben is uniek. Met zijn gevoel voor humor, zijn zonnige karakter en de wil om iets voor andere mensen te betekenen, is hij de beste postkamermedewerker die een bedrijf zich kan wensen.

“Ik zit hier echt op mijn plek.”

Ben van den Berg

(Postkamermedewerker bij Polyketting)

Op 4 november 1978 is Ben van den Berg, toen 22 jaar, betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Hij ligt drie dagen in coma en loopt blijvende hersenbeschadiging op. Een intensieve revalidatie volgt, toch blijft hij moeilijk lopen en praat wat langzamer. Na verloop van tijd wordt Ben daarom voor 80 tot 100 procent afgekeurd en kan hij niet meer bij zijn oude werkgever Philips in Doetinchem terecht. “Toch wilde ik weer een baan vinden.”

Toen en nu
“Mijn contactpersoon van de WAO begreep die wil om te werken niet goed. Ik kreeg mijn geld toch? In mijn situatie viel het vinden van werk in die tijd helemaal niet mee. Daarom vind ik het fantastisch dat vandaag de dag bedrijven worden gestimuleerd mensen met een beperking in dienst te nemen. Unieke Achterhoekers zijn meestal gemotiveerde mensen met enorm veel doorzettingsvermogen. Daarvan ben ik overtuigd. Ik ben blij dat de mensen van Polyketting mij 28 jaar geleden een kans hebben gegeven. Door mijn werk heb ik mijn leven beter op de rit gekregen. Het geeft een bepaalde structuur en ik ben onder de mensen.”

Werken bij een echt bedrijf
De woon-werk afstand naar Polyketting is voor Ben ideaal. Omdat hij maar 500 meter moet overbruggen, is hij er op zijn aangepaste fiets binnen een mum van tijd. “Ik had er niet aan moeten denken van mijn 22ste tot mijn 65ste thuis te zitten. Was het me niet gelukt werk te vinden, dan was ik vrijwilligerswerk gaan doen. Maar bij een echt bedrijf werken is veel leuker! Ik zit hier echt op mijn plek en heb leuke, gezellige collega’s.”

Ben’s unieke talenten
“Als je zo’n ernstig ongeluk hebt meegemaakt en je lijf en hoofd daarna anders functioneren, heb je behoorlijk wat kracht en optimisme nodig om je leven weer op te pakken. Omdat ik niet in een hoekje ben gaan zitten kniezen, mag ik van mezelf zeggen dat ik een doorzetter ben. En ik heb humor. Zonder een vrolijke levensopvatting zou ik het niet redden. Als andere mensen mij een zielig verhaal vertellen, dan ben ik een zacht eitje. Voor mezelf daarentegen ben ik keihard.

Bent u op zoek naar een betrokken, optimistische medewerker die zijn unieke talenten graag inzet? Werf een Unieke Achterhoeker via het Werkgeversservicepunt Achterhoek.