Voor Ton de Groot is het een vanzelfsprekendheid dat hij mensen in dienst heeft met een beperking. Gewoon omdat hij vindt dat je als bedrijf ook een sociale verplichting hebt. “Sommige mensen hebben pech in hun leven. Als ze van goede wil zijn, horen ze er wel gewoon bij. Zo simpel is dat. Natuurlijk moet het financiële plaatje ook kloppen. Regelingen zorgen ervoor dat je als werkgever niets te veel betaalt en geen enkel risico loopt. Dus waarom zou je het niet doen?”

Polyketting’s tweede start
Het Zelhemse bedrijf Polyketting heeft een lange historie als familiebedrijf. In 1956 werd het bedrijf in Den Haag opgericht en verhuisde in 1975 naar Zelhem. Onder meer door een mislukte overname ging het bedrijf in 2011 failliet. Ton: “De R&D manager, de salesmanager en ik als financieel manager waren enorm gemotiveerd ons bedrijf op een andere manier voort te zetten. Wij kochten Polyketting van de curator en met hulp van vutters en gepensioneerden werd er binnen een week weer productie gedraaid. Sindsdien focust Polyketting op vier kernactiviteiten; onderdelen en service, projecten, Intralox, en fifo tafels. Met dat laatste begeven wij ons in een echte nichemarkt. Alles wat we op dat vlak maken is klantspecifiek en innovatief. We leveren wereldwijd aan grote bedrijven zoals Unilever, Tetrapak, Wesergold, Meyn, Campina en Diageo. Sinds 2011 is ons personeelsbestand gegroeid van 15 tot 52. Dus, we doen het heel goed met z’n allen!”

“Koen werkt hard en draait volledig mee.”

Mensen als Koen een kans geven
Ton kent Koen (25) al sinds hij geboren werd. Koen heeft een zeldzame aandoening in de energievoorziening van de spiercellen. Daardoor werken de spieren in zijn benen, ogen en oren niet zoals het hoort. Hij heeft moeite met lopen, ziet en hoort slecht. Maar Koen is ambitieus, heel slim een kei met cijfers en gaat geen uitdaging uit de weg. “Zijn MBO-stage vervulde Koen bij ons. Omdat ons bedrijf weer in de lift zit en hij het uitstekend deed, kon hij bij ons blijven. Hij is in dienst sinds 2012 en werkt 4 uur per dag als administratief medewerker.” Koen’s leidinggevende Adriën Althof (29) deelt een kantoor met hem. Adriën: “Met elkaar praten vergt een andere benadering en dat was wennen in het begin. Inmiddels zijn Koen en ik uitstekend op elkaar ingespeeld. Zo goed zelfs dat we prima met elkaar kunnen ‘praten’ waarbij Koen gebruik maakt van liplezen. Hij werkt hard, draait volledig mee en ik vind het leuk dat we ongeveer van dezelfde leeftijd zijn.”

Werken in commercieel bedrijf is leuker
Thuiszitten vindt Koen helemaal niks en daar kiest hij dus niet voor. “Net als de meeste mensen wil ik iets betekenen voor de maatschappij. Werken in een commercieel bedrijf dat winstgevend moet zijn, is veel spannender en uitdagender dan werken bij een sociale instelling. Ik maak mee hoe dit bedrijf groeit en het is leuk dat ik daaraan mijn steentje kan bijdragen. Omdat de Achterhoek tamelijk klein is, is het in mijn situatie best moeilijk werk te vinden. Dat Ton mij een kans heeft gegeven, waardeer ik enorm. Werken maakt mijn leven completer.”

Wilt u net als Polyketting uw sociaal ondernemerschap uitdragen? Het versterkt uw imago, is goed voor de bedrijfssfeer en voor uzelf. Neem voor meer informatie contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.