Arriva biedt openbaar vervoer (bus en trein) in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Noord-Brabant, Zuid-Holland en natuurlijk in Gelderland. Bij Arriva vinden ze dat als je iets doet, je het goed moet doen. Exploitatiemanager Kees de Rijk: “Dat motto geldt voor iedereen: van controleur tot directeur.”

Jong talent gezocht
Zo’n jaar geleden heeft Arriva het idee opgevat kansarme jongeren op te nemen in het team om te leren én te werken. Kees: “Als grote werkgever in de regio willen wij een bijdrage leveren aan het terugdringen van de jeugdwerkeloosheid in de Achterhoek. Onze insteek? Jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een beter toekomstperspectief geven. Met dat idee in ons hoofd zijn we om tafel gaan zitten met sociale partners. Daaruit is een mooie samenwerking ontstaan tussen het Werkgeversservicepunt Achterhoek, het Graafschap College en Arriva. Eind november 2015 hebben we de wervingscampagne ‘Zet jouw toekomst op de rails’ opgestart.” Vanaf dat moment mogen jongeren solliciteren naar een leerbaan in het Arriva ServiceTeam.

Campagne was startsein
Jongeren die geïnteresseerd waren, moesten een sollicitatiebrief schrijven. Kees: “Dat schrijven van die sollicitatiebrief was één van onze voorwaarden. We wilden dat geïnteresseerden moeite moesten doen en hiervan leerden.” De selectiegesprekken vonden begin december vorig jaar plaats. Op 11 januari dit jaar zijn 10 jongeren in het ServiceTeam aan het werk gegaan.

Leren en werken
Het Arriva ServiceTeam zorgt er onder meer voor dat stations en treinen er onberispelijk uitzien. Tijdens de praktijklessen gooien de leerlingen zwerfafval in de prullenbakken, zetten ze fietsen goed in de fietsenstalling, helpen ze reizigers bij vragen, maar spreken ze ook aan op ongewenst gedrag. Kees: “Deze jonge Achterhoekers zorgen ervoor dat in de stationsomgeving en trein alles op rolletjes loopt.”

“Onze leerlingen hebben flink aan zichzelf gewerkt. Ze verdienen een volgende kans!”

Startkwalificatie
Praktijkmentor Eyup Yilmaz geeft de jongeren dagelijks zo’n 4 uur praktijktraining. Daarnaast krijgen de leerlingen 4 uur les van een docent van het Graafschap College. Doel is het behalen van de startkwalificatie (vanaf niveau 2). Zo’n startkwalificatie is in de ogen van de Nederlandse overheid het minimale onderwijsniveau dat nodig is om serieus kans te maken op duurzaam geschoold werk in Nederland.

Voor de zomervakantie klaar
De kans is aanwezig dat zowel Thijmen Förster (21) als Esther Midloo (24) van het ServiceTeam hun startkwalificatie op niveau 3 voor de zomervakantie binnen hebben. “Als dat lukt, zijn er nieuwe plaatsen binnen het team beschikbaar”, zegt Kees. “Het Arriva ServiceTeam kan maximaal uit 15 jongeren bestaan. We zijn dus eigenlijk op zoek naar nieuwe jonge mensen die willen meedoen. Het is de bedoeling dat dit een doorlopend project wordt van maximaal 1 jaar. Onze huidige teamleden zijn vanaf augustus 2016 in staat nieuwe leerlingen onder hun hoede te nemen. De gedachte hierachter is dat zowel de nieuwe leerling als de ervaren leerling hiervan leert.”

Toekomstperspectief
Het huidige ServiceTeam bestaat uit Elnard Sinani (17) Jessy Damen (18), Thijmen Förster (21), Tori Magnin (17), Darlene Wielens (21) en Esther Midloo (24). Kees: “Deze jonge mensen zien ernaar uit het stempel ‘jongere met afstand tot de arbeidsmarkt’ achter zich te laten. Dat hebben ze ook verdiend! Daarom hoop ik van harte dat werkgevers in de Achterhoek het stokje van ons overnemen. Deze jongelui hebben intensief gewerkt aan hun werknemersvaardigheden. Als ze het ServiceTeam verlaten, zijn ze geschoold op minimaal niveau 2. Sommigen zelfs op niveau 3!”

Heeft u een baan voor iemand uit het Arriva ServiceTeam? De leerlingen hebben hard gewerkt. Stonden soms om 6.00 uur op om zich op tijd bij de lessen te melden. Wilt u iemand in dienst nemen? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.