Thijmen heeft het moeilijk gehad. Hij was gameverslaafd. Daardoor was zijn dag- en nachtritme volledig verstoord. Maar Thijmen is uniek. Sinds hij bij Arriva meedoet aan het leer- en werkproject ‘Zet jouw toekomst op de rails’, durft hij meer. Hij is altijd op tijd, een echte doorzetter en heel behulpzaam.

“Voor de zomervakantie heb ik mijn mbo-diploma (niveau 3) in de pocket!”

Thijmen Förster

Leerling bij Arriva

Thijmen Förster (21) leert en werkt met 5 andere leerlingen zo’n 3,5 maand bij Arriva in Doetinchem.

Meer zelfvertrouwen door leer-werktraject bij Arriva
Half januari greep hij de kans deel te nemen aan ‘Zet jouw toekomst op de rails’. Dit leer- en werkproject kwam tot stand doordat Arriva, het Graafschap College en het Werkgeversservicepunt Achterhoek de handen ineen sloegen. Zijn deelname heeft het leven van Thijmen weer op de rails gezet. “Je kunt gerust zeggen dat ik gameverslaafd was. Ik zat minstens 10 uur per dag achter de computer en mijn dag- en nachtritme was ver te zoeken.”

Moeilijke thuissituatie
Toen Thijmen 14 was, overleed zijn moeder. Thijmen: “Opeens moesten we het thuis met drie mannen rooien. Dat viel niet mee. Mijn vader is vrachtwagenchauffeur en was veel van huis. Als onzekere puber miste ik de steun van mijn moeder.” Om de werkelijkheid te ontvluchten, zat Thijmen steeds vaker en langer achter de computer. “Het ging geleidelijk; zat ik in het begin zo’n 3 uur achter de computer, op een gegeven moment werd het steeds verleidelijker om maar door te spelen.”

Uit huis gezet
De spanningen met zijn vader lopen op. “Na de nodige waarschuwingen heeft mijn vader me vorig jaar september uit huis gezet. Ik heb twee nachten op straat rondgezworven en me uiteindelijk bij de Gemeente Doetinchem gemeld.” Die regelt voor hem een plek bij de crisisopvang van Iriszorg. Daar woonde hij 6 maanden. Thijmen: “Dat was geen gemakkelijke tijd. Ik ben blij dat ik sinds kort een eigen stek heb in één van de jongerenlocaties in Doetinchem.”

Toekomst op de rails
Om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien, heeft Thijmen een bijstandsuitkering aangevraagd en gekregen. “Voor het ontvangen van de uitkering moest ik wekelijks deelnemen aan een groepsbijeenkomst. Tijdens een van de sessies is het project ‘Zet jouw toekomst op de rails’ genoemd. Voor mij een mooie kans om weer aan mijn toekomst te werken!”

Minder onzeker en vriendelijker
Voordat Thijmen het leer-werktraject bij Arriva inging, was hij onzeker en deed hij er alles aan om niet op te vallen. Hij vindt het nog steeds moeilijk om vrienden te maken en treedt liever niet op de voorgrond. Toch is zijn leven behoorlijk veranderd. Er zit weer een stijgende lijn in zijn ontwikkeling. “Ik moet elke dag om 9.00 uur beginnen en ben tot 17.00 uur bij Arriva in touw. Die structuur is voor mij erg belangrijk. Door de praktijklessen spreek ik mensen gemakkelijker aan. Vriendelijk was ik altijd al, maar ik durf mezelf beter te uiten. Ik vind het leuk om mensen te helpen, bijvoorbeeld als ze niet weten hoe de kaartautomaat werkt.”

Voor de zomervakantie klaar
Het leren en werken verloopt bij Thijmen voorspoediger dan gepland. Hij gaat ervan uit dat hij vóór de zomervakantie zijn mbo-diploma niveau 3 haalt. Vervolgens hoopt hij bij Arriva aan de slag te kunnen als steward.