In 1926 opende de eerste Hema in de Kalverstraat in Amsterdam. Hema is momenteel met ruim 700 winkels actief in 7 landen. In de Achterhoek heeft het warenhuis vestigingen in onder meer Aalten, Dinxperlo en Eibergen. Deze 3 warenhuizen zijn eigendom van Hester Schepers. Toen Hema in Aalten nieuw personeel zocht, kwam filiaalmanager Patrick van der Linden via het Werkggeversservicepunt Achterhoek in contact met Unieke Achterhoeker Lisa van Londen. “Over het aannemen van iemand met een beperking had ik zo mijn twijfels. Maar mijn scepsis is volledig verdwenen.”

Steuntje in de rug voor Lisa
Het contact met Lisa ontstond nadat Patrick was benaderd door Mirjan Geerdink van Werkgeversservicepunt Achterhoek. Mirjan: “Wij zochten een leuke baan voor Lisa. Ze heeft een urenbeperking, dat wil zeggen dat ze structureel niet te veel hooi op de vork moet nemen. Lisa leek ons een uitstekende kandidaat voor de baan bij Hema Aalten. Ze volgde de mbo-opleiding verkoper detailhandel en had al flink wat werkervaring bij kledingwinkels. Ik nam contact op met Patrick en vervolgens mocht Mirjan op gesprek komen.”

Twijfel verandert in enthousiasme
Omdat filiaalmanager Patrick in het verleden een minder goede ervaring heeft gehad met het inzetten van mensen met een beperking, staat hij niet direct te trappelen. Toch staat hij open voor dit sollicitatiegesprek, want hij is wel van mening dat iedereen een kans verdient. “Toen ik Lisa ontmoette en met haar in gesprek ging, voelde het direct goed. Ze is een leuke verschijning, heeft een positieve instelling en viel bovendien positief op door haar enthousiasme en gedrevenheid. We zijn begonnen met een proefplaatsing van een maand.”

“Toen ik Lisa ontmoette en met haar in gesprek ging, voelde het direct goed!”

Van proefplaatsing naar contract
Een proefplaatsing is ideaal voor beide partijen. Niet alleen de werkgever kan de kat uit de boom kijken, ook de Unieke Achterhoeker kan ervaren of het werk hem ligt. Zowel bij Lisa als bij Patrick bevalt de samenwerking zo goed dat Lisa een contract voor 6 maanden heeft gekregen. Lisa voelt zich als een vis in het water bij Hema. Het werk geeft haar veel voldoening. Bovendien ziet ze het als een nieuwe uitdaging; ook omdat het werk weer heel anders is dan wat ze tot dan toe deed. Lisa: “Ik vind het erg leuk om klanten tevreden te stellen. Dat geeft me energie!”

Aantrekkelijke voorwaarden
Via het Werkgeversservicepunt Achterhoek kunnen werkgevers kiezen voor een proefplaatsing van maximaal 2 maanden. Patrick vindt die voorwaarden heel aantrekkelijk. “Door het vrijblijvende karakter is het de moeite van het proberen waard, zo simpel is het. Je loopt als werkgever minder risico”, vindt Patrick. Hij waardeert het prettige contact met de mensen van het Werkgeversservicepunt Achterhoek. “Ze hebben behoorlijk wat kennis en kunde in huis en zijn ook heel betrokken. Als ik in de toekomst nieuwe kandidaten nodig heb, ga ik zeker weer met ze in gesprek. Ze kennen de markt, dus kunnen gericht mensen naar voren schuiven. Dat kan een tijdrovende sollicitatieprocedure overbodig maken.”

Wilt u net als Hema een Unieke Achterhoeker een kans geven? Als u dat doet, kunt u in sommige gevallen in aanmerking komen voor loondispensatie, een mobiliteitsbonus, subsidie en een werkplekaanpassing. Ook kunt u gebruik maken van intensieve begeleiding door een jobcoach. Neem voor meer informatie contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.