Het Arbeid Training Centrum (ATC) in Borculo is een regionaal initiatief dat van start gaat in augustus 2016. Met het nieuwe centrum wordt een vangnet gecreëerd voor jongvolwassenen (vanaf 16 tot 21 jaar) met een licht verstandelijke beperking en een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Maximaal 15 jongens en meisjes krijgen hier na hun 18de de kans 2 extra jaren door te leren én te werken. Mentoren/begeleiders Stijn Steentjes en Mark Kampman zien het helemaal zitten. “In die 2 jaar kunnen we deze jongeren nog beter voorbereiden op een zelfstandig leven mét werk.”

Veel bereiken in 2 jaar extra
Stijn en Mark zijn ervan overtuigd dat ze in die extra periode zoveel meer kunnen bereiken. Stijn: “Het gedrag van deze jongeren en van mensen in het algemeen is een combinatie van aanleg, werking van de hersenen en interactie met de omgeving. Bij de jonge mensen waarmee wij werken, constateren we beperkingen in intellectueel functioneren. Daar komt bij dat ze bovengemiddeld moeite hebben met plannen, het stellen van prioriteiten, de aandacht erbij houden en een onrealistisch zelfbeeld hebben. Vaak is er een gezinsachtergrond met een lage sociaaleconomische status.”

“Als je 18 bent, vind je jezelf heel wat, maar je brein is nog niet volwassen”

Situatie nu
Mark: “Als leerlingen 18 jaar zijn, hoeven ze niet meer naar school en verdwijnen uit ons zicht. In de praktijk komen onze oud-leerlingen eerst thuis op de bank te zitten. Voordat de jobcoaches voor ze aan de slag gaan, zijn er in zijn algemeenheid 3 maanden voorbij. Het naschoolse traject tot aan een dagbesteding of betaald werk is een ‘riskante’ periode. Omdat de thuiszitters toch geld willen verdienen, zich vervelen en geen concreet uitzicht hebben op een baan of dagbesteding, zijn ze een gemakkelijke prooi voor lieden met een criminele achtergrond. De kans dat ze op het verkeerde pad terechtkomen, is best reëel. Stijn en ik zien dat gebeuren en het gaat ons aan het hart.”

Brein nog niet volwassen
Beide mentoren/begeleiders zien grote voordelen in het langer begeleiden van jongvolwassenen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Stijn: “Als je 18 bent, vind je jezelf heel wat, maar je brein is nog niet volwassen. Juist op die leeftijd is het brein flexibeler en sta je opener voor ontplooiing. Sinds het breinonderzoek zo’n grote vlucht heeft genomen, zijn we ons daar veel bewuster van. Bij ATC krijgen de deelnemers geen taal en rekenen, maar focussen we op de praktijk. Zo kunnen de leerlingen aan de slag met het aanleren van werknemersvaardigheden. Ook een sollicitatietraining kan op het programma staan. En ze kunnen hun VCA doen of certificaten halen voor heftruck rijden, motorketting zagen of NIL- lassen.

Doorlopende lijn naar werk
Stijn vertelt dat er al 13 jonge mensen zijn die zich hebben ingeschreven voor het werk- en leerproject. Zodra de deelnemer een betaalde baan heeft gevonden, stroomt hij uit.  Zo kan het voorkomen dat de leerling na een half jaar bij het ATC vertrekt, terwijl een andere deelnemer de volle 2 jaar blijft. Na het verlaten van het ATC is er nazorg. De jongvolwassene wordt verder gevolgd en ondersteund en eventueel opnieuw opgenomen in het traject. Deelnemers krijgen tot hun 21ste de mogelijkheid om binnen het ATC Borculo te blijven. Mark: “Om te voorkomen dat kwetsbare jongeren nooit meer tussen wal en schip raken, willen wij op termijn de leeftijd verlengen tot maximaal 30 jaar. Maar zover zijn we op dit moment nog niet.”

Doordat jonge Unieke Achterhoekers na hun 18de bij het ATC verder kunnen werken aan hun talenten, krijgen ze meer zelfvertrouwen en groeien ze door in een leerzame en veilige omgeving.  Heeft u een stageplek of kunt u werk uitbesteden waarmee deze jongeren hun praktijkvaardigheden kunnen verbeteren? Zoals laswerk of ander productiewerk? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek of met Stijn Steentjes (06-12 24 27 05)  of Mark Kampman (06-13 90 25 52) van het ATC Borculo.