Björn heeft geen zin om thuis te zitten. Hij wil iets doen! Omdat hij nog geen betaalde baan heeft gevonden, leert hij door. In augustus 2016 is hij één van de 15 jongeren die bij het ATC maximaal 2 jaar mag doorleren én werken. Zo vergroot hij zijn kansen om betaald werk te vinden.

“Doorleren en stage lopen, helpt mij om verder te groeien.”

Björn Diercks

Stagiair bij Heutinck Borculo

De opleiding van Björn Diercks (18) bij Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) De Korte Dreef in Borculo loopt ten einde. Voor de zomervakantie is hij klaar. En dan? Björn wil wel aan het werk. Bijvoorbeeld bij plantenkwekerij Heutinck, waar hij nu nog 2 dagen stage loopt. Een ander groenbedrijf ziet hij ook wel zitten. Helaas liggen de banen binnen deze sector niet voor het oprapen. Daarom heeft Björn nog geen betaalde baan gevonden.

Björn leert en werkt verder

Jongeren zoals Björn dreigen tussen wal en schip te raken. Wat moeten ze doen nadat VSO de Korte Dreef is doorlopen en ze niet kunnen doorstromen naar een betaalde baan of dagbesteding? Meestal belanden deze jonge mensen de eerste tijd thuis op de bank. Björn wil dat beslist niet! Hij wil lekker actief zijn en nieuwe dingen leren. Voor jonge mensen zoals Björn is er een nieuwe mogelijkheid; het Arbeid Training Centrum (ATC) Borculo. Met het centrum wordt een vangnet gecreëerd voor jongvolwassenen (vanaf 16 tot 21 jaar) met een licht verstandelijke beperking en met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Eén van de 15

Björn en zijn ouders hebben inmiddels een intake bij het ATC gehad. Niet alleen Björn vindt het fijn dat hij door dit initiatief verder aan zijn toekomst kan werken, ook zijn ouders zijn enthousiast. In augustus begint hij als één van de 15 jongeren die bij het ATC maximaal 2 jaar kunnen verder leren én werken.

Verder groeien

Björn: “Doorleren en stage lopen, helpt mij om verder te groeien. Zo heb ik op VSO De Korte Dreef al een paar keer stage gelopen en daarvan heb ik veel geleerd. Ik werk nu bij Kwekerij Heutinck. Voordat ik hier begon, heb ik twee dagen per week praktijkervaring opgedaan bij een hoveniersbedrijf. Bij die eerste stage ben ik mezelf behoorlijk tegengekomen. Als je iets niet goed doet, wordt daar natuurlijk wat van gezegd. Omgaan met kritiek vind ik lastig. Dan word ik boos en voel me onzeker. Het liefst stop ik op zo’n moment met werken en wil weglopen, maar dat kan natuurlijk niet. Dat is één van de punten waaraan ik verder wil werken. Ik ben nog jong en er valt nog veel te leren.”

Buitenmens met ambitie

Björn fietst elke dag zo’n 14 kilometer van en naar school. Hij vindt het heerlijk om buiten te zijn en noemt zichzelf een buitenmens; het werken in het groen bevalt hem tot dusver heel erg goed. Toch wil hij ontdekken hoe het is om bijvoorbeeld in de houtsector te werken. “Als werken met hout me bevalt en als ik het kan, vergroot ik mijn kansen om werk te vinden. Dan ben ik op meer plaatsen inzetbaar.”

Beter toekomstperspectief

Als Björn niet via het ATC verder had kunnen leren en werken, was hij waarschijnlijk thuis komen te zitten. In die 2 jaar extra doet het ATC er alles aan om voor Björn een betaalde baan te vinden. In de tussentijd leert en werkt hij verder. Zodra die betaalde baan er is, vertrekt hij bij ATC. Dat betekent niet dat hij uit het zicht verdwijnt. De mensen van het ATC zorgen namelijk voor nazorg. Als het nodig is, wordt de jongvolwassene opnieuw opgenomen in het traject.

Ziet u mogelijkheden binnen uw bedrijf jongeren zoals Björn een stageplaats aan te bieden? Of kunt u werk uitbesteden waarmee deze jongeren hun praktijkvaardigheden kunnen verbeteren? Neem contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek!