De groothandel E-Belts in ’s-Heerenberg is vier jaar geleden opgestart door Reinout Both (30). De jonge ondernemer ontwikkelt en verkoopt leren riemen, bretels en gespen en verkoopt die aan lederwaren- en herenmodezaken en schoenmakerijen in Nederland.

Derde generatie
Het lederwarenvak is niet nieuw voor Reinout. Hij kreeg het als het ware met de paplepel ingegoten, want ook zijn opa en vader waren actief in deze business. Na drie jaar pionieren met zijn eigen zaak, had Reinout behoefte aan een parttime medewerker en belde met het UWV. Reinout: “Mijn enige eisen; het moet iemand zijn die het leuk vindt om orde te scheppen, niet te beroerd is om af en toe de bezem te pakken en affiniteit heeft met onze mooie producten.”

Kloppende profielschets
Nadat Reinout zijn wensen had geuit, kwam er iemand van het Werkgeversservicepunt Achterhoek bij hem op de zaak. “Dat vond ik heel prettig, want ik heb geen ervaring met het aannemen van personeel”, vertelt hij. “Tijdens het gesprek werd mij gevraagd of ik een Wajonger een kans zou willen geven. Een Wajonger? Ik had nog nooit van die term gehoord. Toen mij werd verteld dat een Wajonger iemand is met een functiebeperking had ik eigenlijk nog steeds geen idee. Wat moet je je daarbij voorstellen? Er werd een profielschets gemaakt waarin ik me uitstekend kon vinden. Verder stond ik er open in.”

Sollicitatie
Het Werkgeversservicepunt Achterhoek schoof Wajonger Amanda naar voren. “Ze dachten dat zij een geschikte kandidaat zou kunnen zijn en daarom regelden we een sollicitatiegesprek. Voor zowel Amanda als voor mij was dat een spannend moment.” Ook Amanda’s jobcoach was bij dat eerste gesprek, dat Reinout als open en eerlijk heeft ervaren. “Mij is onder meer verteld dat Amanda het lastiger vindt om in grote teams te werken. Nou, dat komt goed uit want we zijn hier maximaal met vier man. Ook mijn vader en moeder werken af en toe mee om van dit bedrijf een succes te maken!” Omdat zowel Reinout als Amanda een goed gevoel over elkaar hadden, kwamen ze een proefplaatsing van 1 maand overeen.

Bewaren

Bewaren

“Erg prettig dat de jobcoach iedere maand komt voor een evaluatiegesprek.”

Proefplaatsing ideaal
Reinout vindt zo’n proefplaatsing ideaal. “Zo kunnen beide partijen rustig aan elkaar wennen.” Het inwerken verliep voorspoedig. Reinout: “Amanda is precies, altijd op tijd, verrassend goed met de computer en ik kan merken dat ze het bij E-Belts naar de zin heeft. In het begin werkte ze 9 uur, dat is inmiddels uitgebreid naar 12 uur per week.”

Meer binding met de regio
Als bijkomend voordeel noemt Reinout het feit dat Amanda in ’s-Heerenberg woont. “Ik vind het leuk dat ons bedrijf zo meer binding creëert met de regio waarin mijn bedrijf zich bevindt.” Waar Reinout ook van geniet, is de zichtbare ontwikkeling van zijn Unieke Achterhoeker Amanda. “We zijn haar taken inmiddels aan het uitbreiden. Naast het uitpakken van de dozen, verpakt ze de orders en handelt het administratief netjes af.”

Bijkomende voordelen
Omdat Amanda Wajonger is, komt Reinout in aanmerking voor wat financiële tegemoetkomingen zoals loondispensatie. De hoogte is bepaald door een arbeidsdeskundige van het UWV. Ook vindt Reinout het prettig dat de jobcoach van Amanda maandelijks over de vloer komt. Tijdens zo’n ontmoeting wordt van alles geëvalueerd. Soms komt de jobcoach met ideeën waaraan Reinout nog nooit heeft gedacht.

Conclusie
Bij het zoeken naar personeel lijkt het logisch om te gaan voor jonge of ervaren mensen. Reinout heeft zelf ondervonden dat er veel meer personeel te vinden is dat perspectief biedt. “Amanda past uitstekend in ons team. Ik ben blij met de stap die we genomen hebben en met de hulp die ik daarbij heb gekregen en nog steeds krijg.”

Doordat Wajonger Amanda bij E-Belts een baan heeft gevonden die bij haar past, krijgt ze meer zelfvertrouwen en ontwikkelt ze talenten. Wilt u iemand in dienst nemen die dolgraag wil werken en het ook kan? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.