Amber Nijman

Amber Nijman (28) heeft PPD-NOS en klassiek autisme. Dat ‘etiketje’ heeft ze pas op haar 24ste gekregen. Het verklaarde voor haar waarom ze binnen groepen buiten de boot viel, moeite had met rekenen en omgaan met anderen lastig vindt. Maar Amber heeft ‘iets’ met dieren en is niet bang om vies te worden. Bij dieren voelt ze zich volledig op haar gemak en ze ziet het meteen als een dier iets onder de leden heeft.

 “Werken aan de lopende band wilde ik echt niet. Met dieren werken is mijn ambitie!”

Amber Nijman

(Medewerker bij Hippisch Centrum De Achterhoek)

Amber Nijman werkt ruim 3 jaar bij Hippisch Centrum De Achterhoek. Bij dit paardenbedrijf in IJzerlo, dat te boek staat als een vijfsterren manege, kan jong en oud alle facetten van de paardensport beoefenen.

Naast 60 stallen, een grote rijhal van 1.800 m2 en buitenbak beschikt het bedrijf over een knusse B&B. Voor grote groepen is de pensioenboerderij ’t Hoftijzer beschikbaar. Ook is er een minicamping.

Dierenvriend
Amber heeft een passie voor dieren. Die had ze altijd al. Na de basisschool ging ze naar de praktijkschool Pronova in Winterswijk die mensen opleidt voor werk in de techniek, groen, detail, horeca, zorg of logistiek. “Op de één of andere manier kwam ik daar niet echt uit de verf”, vertelt ze.  “Bij Pronova voorspelden ze dat ik nooit meer zou bereiken dan productiewerk. Dat wilde ik echt niet. Ik wilde iets met dieren doen, ervoor zorgen dat dieren het altijd goed hebben. Daarom volgde ik na Pronova de opleiding dierverzorging bij het AOC-Oost op niveau 2+3. Maar nadat ik die opleiding had afgerond, kwam ik erachter dat betaald werk vinden in dit beroep best moeilijk was.”

Vrijwilligerswerk
Om toch iets te doen te hebben en zich nuttig te voelen, zorgt Amber’s jobcoach voor vrijwilligerswerk bij een veehouderij. Daar begeleidt ze de koeien naar binnen en buiten en verricht allerhande werkzaamheden. Ook loopt ze een tijdje mee met fulltime herder Roelof Kuipers, die twee schaapkuddes in Oost-Achterhoek onder zijn hoede heeft. “Beide plekken waren leuk, maar vrijwilligerswerk is minder echt. Ik wilde dolgraag mijn eigen geld verdienen!”

Eerst proefperiode
Amber is blij als ze via haar jobcoach te horen krijgt dat ze op gesprek mag bij HC De Achterhoek. Uit het gesprek met eigenaar Eddie Sticker komt naar voren dat er ook kansen zijn op een vast dienstverband. Maar eerst moet ze zich bewijzen. Omdat Amber weinig tot geen ervaring heeft met paarden mag ze tegen gereduceerd tarief op paardrijles. Dat vindt ze fantastisch. Als jong meisje volgde ze een tijdje paardrijlessen, maar moest de lessen staken omdat de kosten niet binnen het gezinsbudget pasten.

Vast contract blijk van waardering
Na 3 contracten voor bepaalde tijd heeft Amber sinds november 2015 een contract voor onbepaalde tijd voor 32 uur per week. Voor Amber is dit de waardering waarnaar ze op zoek was. “Het voelt ontzettend goed dat ik dit contract gekregen heb en mezelf kan onderhouden. Het liefst zou ik 40 uur per week werken. Ik woon zelfstandig in een klein appartement, gun me weinig luxe en toch is het best krap. Maar ik ben blij met wat ik nu doe en heb bereikt. Natuurlijk heb ik nog ambities! Ik wil blijven groeien, wil dolgraag verder en meer bereiken in de paardensector.”

Assertiever door opvoeding
“Mijn ouders hebben mij altijd voorgehouden dat de maatschappij zich niet aan mij aanpast. Dus ik zal me zoveel mogelijk moeten aanpassen aan de maatschappij. Ze hebben me door de jaren heen enorm gestimuleerd mijn sociale vaardigheden te verbeteren. Ook mijn 2 jaar oudere zus, die in New York woont en voor de VN werkt, is altijd voor mij in de bres gesprongen. We reizen samen wat af, waren onlangs in Peru en ook daardoor ontwikkel ik mezelf. Ik ben ontzettend dankbaar voor de hulp van ‘thuis’ en voor de opvoeding die ik heb gekregen. Omdat ik aan de goede kant van de 30 zit, geloof ik erin dat ik mijn ambities verder kan waarmaken. Ik geef nooit op!”

Unieke Achterhoeker een kans geven?
Mensen zoals Amber verdienen een kans. Ze staan te popelen om hun ambities waar te maken. Dus overweeg het aannemen van een Unieke Achterhoeker! Het Werkgeversservicepunt Achterhoek kijkt heel gericht naar de eisen die u stelt en zoekt daarbij een geschikte kandidaat. Wilt u meer weten? Neem gerust contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren