Kringloop Drenthen

Toen Melvin Drenthen (24) als vrachtwagenchauffeur werkte voor de Ter Horst Groep en zag wat er allemaal werd weggegooid, ontstond zijn idee voor een eigen kringloopwinkel.

Inmiddels is zijn Kringloop Drenthen een begrip in Eibergen en omstreken. Bij hem kunnen de Eibergenaren voor weinig geld mooie gebruikte spullen kopen. “Wat wij verkopen, belandt niet meer in de container!”

Klein beginnen
Het ging Melvin aan het hart dat mooie spullen tot afval werden verwerkt. Omdat hij dacht dat het anders kon, besloot hij de gok te wagen. Melvin: “Daar kwam bij dat werken voor een baas niet zo mijn ding is, dus ik ging op zoek naar een pandje in Eibergen. Samen met mijn vriendin vond ik in 2013 zo’n 350 m2 voor een gunstige prijs. Inmiddels beslaat mijn kringloopwinkel 1.200 m2. Ja, het is heel rap gegaan.”

Met hulp van vrienden
Voordat de kringloopwinkel openging, kluste Melvin met vriendin en vriendengroep zo’n 3 maanden in het pand. “We hebben geschilderd, stellingen gekocht, alles opgeknapt en ingericht. Toen de hal klaar was, moest ik aan spullen zien te komen! Daarom liet ik flyers maken en verspreidde die samen met mijn vrienden huis-aan-huis in Eibergen. Ook plaatste ik advertenties in de plaatselijke kranten. Dat laatste was een flinke investering. Naast kopers had ik natuurlijk ook mensen nodig die van hun spullen af wilden. Gelijktijdig maakte ik een Facebookpagina aan.”

De loop er goed in
Het verbaasde Melvin, maar vanaf de opening was het gelijk druk. “Net zoals bij Aktief kunnen mensen bij ons gratis hun spullen inleveren. We halen het bij hen thuis op of ze brengen het bij ons aan de Kiefteweg tijdens openingstijden. Inmiddels hoef ik geen advertenties meer te plaatsen, want Kringloop Drenthen is een begrip. Via mond-tot-mondreclame krijgen we genoeg aangeleverd en ook de verkoop verloopt uitstekend.”

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

“Net zoals spullen een tweede kans verdienen, verdienen mensen dat zeker.”

Facebookberichten maken veel los
De Facebookpagina van Kringloop Drenthen heeft ruim 1.400 volgers. Aansprekende berichten worden veelvuldig gedeeld. Zo wilde Melvin het speelgoed opruimen wegens ruimtegebrek. Daarom plaatste hij het bericht dat op een woensdagmiddag tussen 14.45 en 16.45 uur speelgoed gratis zou worden weggeven, omdat hij het jammer vindt om dingen weg te gooien. Dit bericht werd 300 keer gedeeld en 26.000 mensen zagen het. Met grote getalen kwamen oma’s, opa’s, moeders, vaders en kinderen naar de winkel.

Bijna niets vernietigd
Melvin: “Van de spullen die hier worden gebracht, gaat bijna niets naar de stort. Meubels die niet verkocht worden, gaan naar Polen en met zo’n speelgoedactie kom ik van overtollig speelgoed af. “Uiteindelijk gaat slechts 5% naar de afvalverwerking en dat is heel weinig. Het is hard werken, maar ik verdien mijn boterham en overweeg zelfs een tweede vestiging te openen.”

Iedereen verdient een tweede kans
“Net zoals spullen een tweede kans verdienen, verdienen mensen dat zeker”, vindt Melvin. Omdat het werk arbeidsintensief is, nam Melvin snel na de opening al contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek. Inmiddels werken er zo’n 4 mensen op vrijwillige basis en 1 heeft inmiddels een halfjaarcontract en staat op de loonlijst. “Het zijn Unieke Achterhoekers die door omstandigheden een arbeidsritme moeten opbouwen. Aan de ene kant stop ik veel van mijn tijd in de begeleiding. Aan de andere kant krijg ik er veel voor terug. Ik ervaar dankbaarheid, loyaliteit en zie mensen groeien in hun rol. Soms is er geen klik en dan neem ik afscheid.”

Hulp bij het vinden van een plek
De Unieke Achterhoekers mogen sowieso een jaar bij het kringloopbedrijf blijven. Uitgangspunt is dat iedereen uiteindelijk een vaste baan vindt. Melvin heeft één van zijn Unieke Achterhoekers een halfjaarcontract aangeboden. Bovendien zet hij zich samen met de jobcoach in voor het vinden van een plek op de arbeidsmarkt.

Doordat Unieke Achterhoekers bij Kringloop Drenthen aan het werk zijn, krijgen zij hun arbeidsritme terug en ontwikkelen hun talenten. Wilt u mensen in dienst nemen die een tweede kans verdienen? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.