Chris

Chris (24) had jarenlang onrust in zijn lijf vanwege zijn ADHD. In de loop der tijd leerde hij er beter mee omgaan. Maar wie zou hem een kans geven? Hij is leergierig, heeft altijd goede zin, houdt van leren in de praktijk en heeft iets met techniek. Bij Hittech Bihca werkt hij als cleanroommedewerker in een ruimte met weinig prikkels. Hierdoor kan hij zich goed concentreren.

“Ik maak weer ergens deel van uit, heb leuke collega’s.”

Chris

(Chris werkt bij Hittech Bihca)
Sinds een halfjaar werkt Chris bij Hittech Bihca in Winterswijk als cleanroommedewerker. Dit bedrijf ontwikkelde zich in 25 jaar tot een betrouwbare toeleverancier van vooraanstaande machinebouwers.

Het maakt onder andere geavanceerde machineonderdelen voor hightech en beursgenoteerde bedrijven zoals het Nederlandse ASML en het Duitse Zeiss. De laatste is internationaal leider op het gebied van optica en opto-elektronica.

Praktijkmens

Chris woonde zijn hele leven in Deventer en verhuisde een week geleden naar Winterswijk. Die verhuizing was nodig om dichter bij zijn werk te wonen. “Ik voel me nog geen Unieke Achterhoeker”, vertelt hij met een glimlach. “Misschien komt dat nog.” Chris is ontzettend blij met de mogelijkheid die hij bij Hittech Bihca krijgt om zich op technisch vlak verder te bekwamen. “Leren in de praktijk is iets wat me beter ligt en die kans krijg ik nu.”

Onrust
Zo lang Chris zich kan herinneren heeft hij een gevoel van onrust in zijn lijf. “Door mijn ADHD ben ik impulsiever dan gemiddeld en ik vond het moeilijk om lang achter elkaar geconcentreerd bezig te zijn. Daarom kozen mijn ouders en ik bewust voor een praktijkopleiding na de basisschool. Het werd de vmbo-opleiding metaaltechniek. Met dat diploma op zak kon ik echter geen baan vinden. Tegen beter weten in werkte ik zo’n 4 jaar in de horeca om uiteindelijk in overleg met mijn jobcoach zelf ontslag te nemen. Daarna heb ik veel gereisd én gewerkt, onder meer in Engeland en Ierland. Bij terugkomst ging ik opnieuw naar school, want de hbo-opleiding sport leek me wel wat. Deze opleiding maakte ik niet af. Al met al had ik mijn leven nog niet op de rit.”

Gameverslaafd

Door het ontbreken van rust, regelmaat en ritme gaat Chris gamen. “Je kunt gerust stellen dat ik gameverslaafd was. Als ik aan het gamen was, was ik niet bezig met gevoelens, gedachten en andere activiteiten. Daardoor voelde ik me beter; het hielp om negatieve gevoelens uit te bannen. In die tijd was mijn besef voor tijd ver te zoeken. Al met al kijk ik niet graag terug op deze periode.”

Nieuwe kans
“Toen ik via via het bericht kreeg dat ik me mocht voorstellen bij Hittech Bihca was ik de koning te rijk. Een kennis die er werkt, had een goed woordje voor me gedaan. Ik zag het direct als een nieuwe uitdaging! Het sollicitatiegesprek verliep voorspoedig en met tussenkomst van mijn jobcoach mocht ik voor een proefperiode van 2 maanden aan de slag gaan. Als ik goed zou functioneren, had ik uitzicht op een contract. Het klonk me als muziek in de oren.”

Weinig prikkels
Werken in een cleanroom blijkt voor Chris ideaal. In deze zuivere ruimte, die speciaal ontworpen is om zeer schoon te kunnen werken, zijn weinig prikkels. Chris: “Ik draag een speciale overall, overschoenen, een mondkapje en haarnetje. Deze voorzorgsmaatregelen zijn nodig om menselijke vervuiling tegen te gaan. Meestal werk ik alleen, soms met iemand samen. Alles wat ik doe, wordt gecontroleerd en uiterst precies werken is erg belangrijk.”

Het gaat weer goed
Het hebben van werk geeft Chris het gevoel dat hij er weer bij hoort. “Ik maak ergens deel van uit, heb leuke collega’s. Zo hoort het leven eigenlijk te zijn! Het gaat nu goed met me en als het goed met me gaat, gaat eigenlijk alles goed. Oh ja.., en ik slaap weer nachten door! Wat ik ook heel fijn vind? Ik mag cursussen volgen en dat zie ik als een investering in mezelf.”

Sociaal ondernemen?
Heeft u plek in uw organisatie? Overweeg dan het aannemen van iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is goed voor alle betrokkenen. De mensen van het Werkgeversservicepunt Achterhoek bezoeken u graag om de mogelijkheden te bespreken. Wilt u meer weten? Neem gerust contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren