‘Het gaat om geduld, duidelijkheid en een goede begeleiding’
Wie een bezoek brengt aan Kort Hout in Doetinchem kan er niet omheen. Hout, daar draait het om bij het traditionele familiebedrijf. De onderneming staat onder leiding van Esse en Vincent Anneveldt, vader en zoon vormen de tweede en derde generatie. Kort Hout heeft het bedrijfsmatig uitstekend voor elkaar én toont een sociaal hart. Drie van de zeven werknemers hebben een afstand tot de arbeidsmarkt.

Handel in hout en bouwmaterialen staat centraal bij Kort Hout. Het hout wordt geïmporteerd uit Finland, Zweden, Duitsland en België. Het gaat voornamelijk om vuren, Douglas, grenen en Red Cedar. Het gezaagde hout wordt bewerkt en op maat gemaakt door middel van opzagen, afkorten op lengtes, schaven en profileren. Het gaat bijvoorbeeld om hout voor serres, blokhutten, overkappingen, verbouwingen en plaatmateriaal voor verschillende doeleinden. De klantenkring bestaat uit particulieren, industrieën, hoveniers en bedrijven in de renovatiebouw.

Machinepark

“We leveren maatwerk”, vertellen Esse en Vincent Anneveldt. “Daarnaast kunnen we grote volumes aan en heel snel en flexibel inspelen op specifieke vragen. We leveren kwaliteit en doen wat we beloven. Daardoor zijn klanten ons al tientallen jaren trouw.” In de afgelopen twintig jaar werd er regelmatig vernieuwd en verbouwd. De zagerij en schaverij zijn daardoor helemaal up to date. Het geavanceerde computergestuurde machinepark bestaat onder andere uit een vierzijdige schaafbank met negen assen, een opdeelzaag, een afkortzaag en een grote bandzaag.

Dove medewerker

Het financieel gezonde bedrijf telt zeven medewerkers. Daarvan hebben er drie een afstand tot de arbeidsmarkt. Voor de eigenaren is dat geen probleem. “Deze mensen verdienen ook een kans. Een belangrijke voorwaarde is dat ze goed moeten worden begeleid. Aangezien wij altijd aanwezig zijn, kan het. Als werkgever moet je geduld hebben en duidelijkheid bieden. En het moet klikken.” Een goed voorbeeld voor de succesvolle aanpak bij Kort Hout vormt Gert Jan Jolink (56), een dove medewerker. Hij raakte 2,5 jaar geleden werkloos en kwam door zijn beperking heel lastig aan een nieuwe werkplek. “Gert Jan is doof en kan zich moeilijk verstaanbaar maken. Dat maakt het lastig communiceren. Bedrijven waren daarom erg huiverig om met hem in zee te gaan”, vertelt Miranda Hermsen, accountmanager van WerkgeversServicepunt Achterhoek.

Communicatie

Kort Hout besloot het wel te proberen. Na een proefplaatsing van twee maanden werd Gert Jan zelfs een jaarcontract aangeboden. “Het bevalt prima”, aldus Esse Anneveldt. “Hij redt zich goed en is een meerwaarde voor het bedrijf. Gert Jan is allround en voert de werkzaamheden naar tevredenheid uit. Ook de communicatie verloopt beter dan vooraf gedacht. Een doventolk is na het sollicitatiegesprek zelfs niet meer nodig geweest.”
Onlangs was het contract afgelopen en werd het met een jaar verlengd. “Zoals het er nu naar uitziet, blijft Gert Jan hier tot zijn pensioen. Je ziet dat hij een mooie ontwikkeling doormaakt en mede daardoor ook goed in zijn vel zit.” De hoofdpersoon zelf zegt zijn plek te hebben gevonden en is daar maar wat blij mee. “Het was vreselijk om zonder werk te zitten. Ik ben echt opgebloeid en zie het weer helemaal zitten.”

Waardering

Voor de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ kregen de eigenaren van Kort Hout onlangs het bijbehorende schildje met een bos bloemen uitgereikt door wethouder Jorik Huizinga en Miranda Hermsen van WerkgeversServicepunt Achterhoek. De wethouder was uitermate positief over de aanpak van de Doetinchemse onderneming. “Deze werkgevers hebben we nodig en dat is niet vanzelfsprekend. Je moet er als bedrijf veel tijd en energie insteken. Bij Kort Hout steken ze hun nek uit, heel bijzonder. Als dat gebeurt zoals hier, word ik daar erg enthousiast van. Petje af.”

Dit mooie praktijkvoorbeeld bij Kort Hout laat zien dat mensen met een beperking prima kunnen functioneren als ze goed worden begeleid. Ziet u ook mogelijkheden, neem dan contact op met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.