Van links naar rechts: Marjolijn Molenaar, Metin Durmus, wethouder Martin Som, wethouder Jorik Huizinga en Bert van Amerongen.

MAAK BV is zeker geen doorsnee bedrijf. De sociale onderneming mag zelfs gerust uniek worden genoemd. MAAK hanteert een uitermate onderscheidend en succesvol concept op het gebied van re-integratie en arbeidsbemiddeling. Bijna alle werknemers van het productiebedrijf hebben een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt. Maar MAAK doet meer, het heeft een eigen arbeidsontwikkelcentrum waar mensen met veel aandacht worden begeleid naar een betaalde baan. “Iedereen is hier welkom, want iedereen verdient een kans op werk”, zegt directeur Metin Durmus.

MAAK, MVO Solutions en BW-Oost vormen een platform van bedrijven en zijn actief in het sociale domein. De snelgroeiende organisaties die elkaar versterken zijn sinds 2018 gevestigd aan de Transportweg 17 in Doetinchem. MAAK bestaat al sinds 2010 en staat ruim een jaar onder leiding van directeur Metin Durmus. Bert van Amerongen fungeert er als productiemanager. De werknemers kunnen aan de slag bij het eigen productiebedrijf met veel verschillende werkzaamheden of worden gedetacheerd bij andere ondernemingen. “We hechten grote waarde aan samenwerking met het bedrijfsleven en overheid- en onderwijsinstellingen. Op die manier ontstaan duurzame relaties met onze partners, waardoor we continuïteit kunnen bieden.” Doel van de samenwerking is de afstand tot de arbeidsmarkt tussen werknemer en bedrijf zo klein mogelijk te maken. “Onze infrastructuur is daar volledig op ingericht. Dat alles gebeurt op basis van gezonde businessmodellen, maar wel met een sociaal vizier. Een bewuste keuze omdat het veel voldoening geeft”, aldus Metin Durmus.

Re-integratietrajecten
De economie draait op volle toeren. Bedrijven zijn op zoek naar nieuwe medewerkers om de groei bij te kunnen houden. Moeilijker bemiddelbaar personeel is daarvoor een interessante doelgroep. “Er zijn volop mogelijkheden via re-integratietrajecten. We doen dat in nauw overleg met bijvoorbeeld de gemeenten Montferland, Doetinchem en uitvoeringsorganisatie Laborijn. Met een goede afstemming en de juiste aandacht is de kans op succes groot.” Dat heeft MAAK inmiddels wel bewezen. De aanpak slaat aan. De afgelopen tijd zijn er al veel mensen met een indicatie (Wajong, Participatiewet, WIA, WSW) aan het werk geholpen. Medewerkers die zich ontwikkelden en inmiddels een vaste aanstelling hebben. “We kijken vooral naar wat mensen wel kunnen en zorgen voor passend werk en een persoonlijke begeleiding met behulp van de jobcoaches van BW-Oost”, legt Bert van Amerongen uit. Dat proces werpt zijn vruchten af. “Vaak kan deze groep met wat ondersteuning veel meer dan ze zelf denken. Daarbij speelt ons arbeidsontwikkelcentrum een belangrijke rol. Maar we hebben ook de beschikking over een sportfitschool als bewegen een specifiek probleem vormt. Het is mooi om te zien dat de mensen het redden en opbloeien. Ze hebben betaald werk, voelen zich nuttig en zien weer volop toekomstperspectief.”

Campagne
In het kader van de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ werd MAAK BV onlangs in het zonnetje gezet. Het bedrijf ontving het bijbehorende schildje met een bos bloemen uitgereikt door de wethouders Jorik Huizinga (gemeente Doetinchem) en Martin Som (gemeente Montferland) en Marjolijn Molenaar, accountmanager arbeidsbemiddeling van de gemeente Montferland. Een zeer terechte beloning voor alle inspanningen, zo waren de betrokkenen het eens. “De integrale aanpak is de sleutel naar succes en verdient alle lof”, aldus wethouder Som. Zijn collega Huizinga roemde de passie en maatschappelijke betrokkenheid die worden getoond. “De drijfveer om deze doelgroep een plek te geven in de maatschappij is prachtig en het is helemaal mooi om te zien dat het werkt.”

Heeft u belangstelling om samen te werken met MAAK BV, tel. 0314 346773. Voor meer informatie kunt u natuurlijk ook contact opnemen met het Werkgeversservicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.