Kremer Installatietechniek

Van links naar rechts: Sjoerd Westra (WSPA), wethouder Wim Aalderink en Willy Smit, Noreen Engelen en Bas Hommelink van WAM&VanDuren Bouwgroep.

De mens centraal, want iedereen verdient een kans. Bij WAM&VanDurenBouwgroep zijn het geen loze woorden. Het bedrijf in Winterswijk biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de gelegenheid zich te ontwikkelen. “We kijken naar de capaciteiten van mensen en ondernemen vanuit het hart”, zegt Bas Hommelink.

Dat gebeurt uit sociaal oogpunt. Maar het kan ook zeker bedrijfseconomisch interessant zijn, zo bewijst de innovatieve onderneming. “Bij onze aanpak snijdt het mes aan twee kanten. De medewerkers en ons bedrijf profiteren.”

Na een langdurige crisis draait de bouw weer op volle toeren. Er zijn handjes nodig om het vele werk te kunnen verzetten. En juist daar wringt de schoen. Vakmensen zijn moeilijk te vinden. Ook WAM&VanDuren Bouwgroep heeft ermee te maken. Vandaar de samenwerking met WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) om aan nieuwe krachten te komen. “Zij komen met kandidaten die met een stuk begeleiding en scholing bij ons aan de slag kunnen”, legt Noreen Engelen uit. “De ontzorging door WSPA bevalt uitstekend. Aan de hand van speeddates wordt eventueel een vervolggesprek gehouden. Dat gaat heel goed. Zo zijn al verschillende mensen aan een baan geholpen.” Een Wajonger en een statushouder hebben inmiddels hun plek gevonden in de timmerwerkplaats.

Bouke Multidiensten
Voor de onlangs in het leven geroepen klussendienst Bouke Multidiensten (een aparte BV) zijn vijf kandidaten als bouwhulp gestart. “In principe is de doelgroep heel groot, van jong tot oud en mannen én vrouwen”, geeft Willy Smit aan. Zo gaat er binnenkort een vrouw met een HBO opleiding bij Bouke Multidiensten aan de slag. “Ze is handig, zeer gemotiveerd en wil een switch maken. Met de juiste instelling in combinatie met een gerichte begeleiding is de kans van slagen best groot.” Op die manier worden mensen die tussen wal en schip zijn gevallen of een nieuwe uitdaging zoeken geholpen. “Het vraagt een andere denkwijze. Natuurlijk moet je er energie insteken en is er een breed draagvlak nodig in het team. We geloven in mensen en kunnen ze door de brede opzet van ons bedrijf passend werk bieden. Wellicht kunnen ze zelfs doorgroeien tot vakman in de bouw, bijvoorbeeld tegelzetter of timmerman.”

Sociaal concept
Leermeesters, mensen met ervaring dus, kunnen de fijne kneepjes bijbrengen. Het is voor de hele sector van groot belang dat handige mensen aan de slag gaan en worden opgeleid. Het team van medewerkers van Bouke Multidiensten verricht klussen in en rondom de woning. Vaak gaat het om kleine technische gebreken. Maar ook opnames, logistieke activiteiten, opruimwerkzaamheden en het afhandelen van mutaties horen erbij. De klussen kunnen met dit sociale concept goed, snel en tegen een aantrekkelijk tarief worden geklaard. Bouke Multidiensten komt in actie voor particulieren, de zakelijke markt maar ook voor woningcorporaties. “We verwachten dat de behoefte op dit gebied sterk toeneemt. Er zijn dus veel Boukes nodig de komende jaren. Daar spelen we hiermee op in.”

BINX Smartility
Een ander innovatief concept is BINX Smartility Groenlo. BINX is een integrale samenwerking van twee familiebedrijven: WAM&VanDuren Winterswijk en WSi in Oost Gelre op basis van gelijkwaardigheid en integraliteit van engineering van bouwkundige- en installatietechnische werkzaamheden in de utiliteitssector (zorg, cultuur en scholen). Het richt zich niet alleen op het gebouw, maar ook op de tastbare prestaties die gedurende een vastgestelde looptijd gegarandeerd en aantoonbaar zijn. Het is dus een integraal samenspel tussen bouw, installatie en nazorg.

Schildje
WAM&VanDuren Bouwgroep werd onlangs in het zonnetje gezet vanwege het MVO-beleid. Uit handen van wethouder Wim Aalderink kreeg directeur Willy Smit het schildje met de tekst ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. “Dit bedrijf is op verschillende fronten goed bezig, toont sociale durf waarbij het initiatief van Bouke Multidiensten enorm aanspreekt. Dat verdient zeker een extra steuntje in de rug. Werk is voor veel mensen de beste manier tot ontwikkeling. Hopelijk zijn andere ondernemers bereid dit mooie voorbeeld te volgen.”