XHC Chaletbouw

Wethouder Jos Hoenderboom, Gerhard Kronenberg, Rinie Kronenberg en Suzanne Klein Wolterink.

“We kijken vooral naar wat mensen wel kunnen. Dat levert veel op. Werknemers zitten goed in hun vel en gaan door het vuur voor je. Als ik ze bij wijze van spreken midden in de nacht zou bellen, staan ze gelijk klaar. Dat zegt wel wat.” Gerhard Kronenberg praat met passie over zijn bedrijf en zijn team van medewerkers.

Bij Exclusieve Hout & Chaletbouw werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Daar staan we voor open en in de meeste gevallen gaat het heel goed. Iedereen doet er toe.”

Gerhard en Rinie Kronenberg zijn eigenaar van XHC in Vragender, de afkorting staat voor Exclusieve Hout & Chaletbouw. Het bedrijf ging in 2009 van start met zes personeelsleden. Inmiddels staan er 35 medewerkers op de loonlijst. “De groei zet mooi door. We maken ruim 100 exclusieve chalets per jaar. Dat is geen standaard werk, het ontwerp is precies zoals de klant het wil. Dat betekent dat er maatwerk nodig is. Daar zit onze kracht.” De chalets en mantelzorgwoningen worden kant-en-klaar opgeleverd inclusief keuken en badkamer. XHC heeft dan ook alle disciplines in huis, zoals timmerlieden, elektriciens, installateurs en keukenbouwers. Binnen een maand kan een complete chalet worden gerealiseerd. De chalets worden vaak als tweede huis gebruikt en gaan ook naar het buitenland, voornamelijk Duitsland en Zwitserland. Een XHC chalet heeft dezelfde eigenschappen als een woning met een hoge kwaliteit. Ook in extreme weersomstandigheden is het huis nog comfortabel. De werkzaamheden worden op twee locaties (in Vragender en Lichtenvoorde) uitgevoerd. Vijftien tot twintig procent van het personeel kwam bij de onderneming binnen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Werkgeversservicepunt Achterhoek (WSPA) komt geregeld met kandidaten met verschillende achtergronden. “Deze mensen gaan hier volwaardig aan de slag omdat ze een kans verdienen. We willen iedereen mee laten doen. De menselijke maat is heel belangrijk. Meestal gaat het goed, soms werkt het niet. Dat kan overigens van twee kanten komen. Dan neem je afscheid van elkaar. Maar je hebt het wel geprobeerd.” XHC kijkt vooral naar de kwaliteiten van mensen. “Daar ligt inderdaad de focus. Aan de hand van wat iemand kan, wordt er passend werk gezocht. Gemotiveerde krachten slagen bijna altijd, ze zijn zeer welkom. En mensen ontwikkelen zich. Dat is mooi om te zien.”

Wethouder Jos Hoenderboom van de gemeente Oost Gelre is onder de indruk van de aanpak bij XHC. Een werkwijze die past bij de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. “We zijn als gemeente heel blij met bedrijven die open staan voor mensen die moeilijk aan de gang komen. Dat past bij ons motto: iedereen moet naar vermogen kunnen meedraaien in de maatschappij. Werk is een cruciale factor om mee te kunnen doen.” Hoenderboom roemde de inspanningen van XHC. “Deze onderneming is bereid mee te denken en aanpassingen te doen. Het bewijst dat daarmee op menselijk, maatschappelijk en economisch vlak winst kan worden geboekt. Dat verdient beslist navolging.”

Heeft u ook belangstelling? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.