XHC Chaletbouw

Van links naar rechts: Peter Hoogma, Allard Podde, Eddie Bakker en wethouder Gerjan Teselink bij de ingang van de kringloopwinkel van BOHERO in Borculo.

Stichting Kringloopwinkel BOHERO is al tientallen jaren actief. De organisatie verzamelt goederen die veelal worden verkocht in de kringloopwinkel in Borculo. Soms is reparatie nodig. Een deel van de spullen gaat naar de allerarmste inwoners van Roemenië, Oekraïne en Moldavië. Daarnaast worden er incidenteel hulpgoederen beschikbaar gesteld voor mensen van landen die door een natuurramp zijn getroffen zoals onlangs Sint-Maarten.

Zo’n honderd vrijwilligers zorgen ervoor dat BOHERO als een soepel geoliede machine draait. Dat is nodig want jaarlijks bezoeken ongeveer 100.000 mensen de kringloopwinkel, het gaat om 65.000 betalende klanten.

BOHERO staat voor Borculo Helpt Roemenië. Zo begon de stichting ooit. De hulp gaat inmiddels naar meer landen. Door de professionele inzet van ongeveer honderd vrijwilligers kan de organisatie optimaal renderen. Er zijn ook werkervaringsplekken beschikbaar voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Via deze weg worden jaarlijks vijf of zes personen voorbereid voor een betaalde baan en dat gebeurt al enkele jaren lang. “We zijn zo een ideale springplank”, vertelt Peter Hoogma, voorzitter van Stichting Kringloopwinkel BOHERO. “Mensen doen hier weer zelfvertrouwen op”, weet bedrijfsleider Eddie Bakker uit ervaring. “Ze krijgen ook de kans cursussen of opleidingen te volgen. Dat werkt prima. We zijn tevens een erkend leerbedrijf”, vult directeur Allard Podde aan. Het sociale en humanitaire karakter van BOHERO is dus op verschillende vlakken overduidelijk aanwezig. Vanwege de inspanningen op het gebied van de arbeidsmarkt werd de organisatie onlangs in het zonnetje gezet door wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland. Het schildje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ werd tijdens een informele bijeenkomst overhandigd. “BOHERO is een uniek bedrijf met unieke mensen”, aldus de wethouder. “Er wordt hier met hart en ziel gewerkt. Sommige mensen hebben een springplank nodig om weer aan de slag te kunnen en die kans wordt hen hier geboden. Daardoor kunnen ze een stap verder zetten. We hebben daar als gemeente veel waardering voor en dat willen we op deze manier laten blijken.” De ontwikkeling van medewerkers staat hoog in het vaandel bij BOHERO, zo laten de betrokkenen trots weten. “Daar wordt veel tijd en energie ingestoken”, zo zegt Eddie Bakker. “Je moet soms geduld hebben. Maar het is mooi om te zien dat de meeste mensen over verborgen talenten beschikken. Dat komt hier wel naar boven.” De werkzaamheden zijn divers. Het is de kunst om de processen efficiënt in te richten. Daarbij zijn multifunctioneel inzetbare mensen erg bruikbaar. “Iedereen is bij ons welkom”, besluit Peter Hoogma. “Want dat vinden we van groot belang.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.