Lurvink

Fotobijschrift (v.l.n.r.): Martin Lurvink (links op de voorgrond) krijgt het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ en een bos bloemen overhandigd door wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten (rechts op de voorgrond).

Denken in kansen en iets voor een ander willen betekenen. Sociale betrokkenheid is een belangrijk uitgangspunt bij Borstelfabriek M.J.J. Lurvink B.V. (Luva) in Aalten. Mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt zijn er van harte welkom. “We hebben interesse in mensen en willen iets terug doen voor de samenleving”, legt directeur Martin Lurvink uit.

Een bedrijf runnen is meer dan geld verdienen, zo benadrukt Lurvink. “Natuurlijk moet je winstgevend zijn. Maar ook dan is het mogelijk om mensen, die moeilijk aan werk kunnen komen, een werkplek te bieden. Als iedere onderneming iets doet, is het maatschappelijke probleem opgelost. Daar maak ik mij sterk voor.”

Bij Luva investeren ze er graag tijd en energie in omdat het loont en veel voldoening geeft. Volgens de directeur betaalt de sociale aanpak zich dubbel en dwars terug. “Het is mooi om te zien dat mensen zich door het werk prettig voelen en een volgende stap kunnen maken. Ze worden ook echt opgenomen in het team. Daardoor beschikken we over een hechte ploeg. Onze medewerkers zijn ook bereid een stapje extra te doen als dat nodig is. Zie het als een wisselwerking.” De doelgroep heeft duidelijkheid en structuur nodig, aldus de directeur. “Daarnaast geven we ze vertrouwen. Dat is van groot belang.”

De borstelfabriek telt 18 vaste medewerkers. Daarvan zijn er 3 actief die om verschillende redenen moeilijk aan een baan konden komen. “Ze worden hier prima opgevangen en begeleid. Daarmee gaan we best ver, soms ook met behulp van een jobcoach. Natuurlijk gaat het soms wel eens mis. Maar als je niets probeert, weet je zeker dat je niets bereikt.” Daarnaast zijn er dagelijks zo’n tien cliënten van Estinea bij Luva actief met verschillende werkzaamheden waaronder inpakken en stickeren. Estinea begeleidt mensen met een beperking in de Achterhoek en Twente, zodat ze mee kunnen doen in de samenleving. “De samenwerking met Estinea dateert al van zo’n 25 jaar geleden”, weet Martin Lurvink. “De laatste tijd werken de mensen onder begeleiding in onze fabriek. Dat gaat heel goed.”

Het hele team van het bedrijf was aanwezig toen Luva in het zonnetje werd gezet door wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten, Anne-Marie Leuverink van WerkgeversServicepunt Achterhoek en Marjolijn Molenaar van Laborijn. Martin Lurvink: “We doen het met zijn allen, dus hoort iedereen bij dit soort gelegenheden er ook bij. Een succes moet je in mijn ogen gezamenlijk vieren.” De wethouder sprak enkele mooie woorden. “De kans die Luva aan mensen biedt, is uniek. Daar wil ik het bedrijf voor bedanken. Maar ik wil ook andere familiebedrijven oproepen dit voorbeeld te volgen. Familiebedrijven zijn hier door hun betrokkenheid namelijk bij uitstek geschikt voor.”

Borstelfabriek Luva heeft een lange en rijke historie. Het familiebedrijf vervaardigt sinds 1850 alle mogelijke borstels, bezems, handstoffers, zaalvegers en meer. De hoogwaardige producten zijn bedoeld voor zowel huishoudelijk als industrieel gebruik. De onderneming geldt als marktleider in ons land en wordt momenteel geleid door de zesde generatie. “We leveren kwaliteit en doen wat we beloven. Dat zorgt nog steeds voor groei.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.