Kramp

Fotobijschrift (v.l.n.r.):Karin Damen, wethouder Peter van de Wardt van de gemeente Oude IJsselstreek, Frank Dijkstra, Jan Frans Berends en Sjoerd Westra (WSPA).

Waar steeds meer bedrijven werk maken van inclusief ondernemen is het bij Kramp al jarenlang een heel normaal gegeven. Het bedrijf in Varsseveld biedt al lange tijd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met verschillende sociale partners waaronder WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) en Randstad Participatie.

Het partnership waarin ook Laborijn, Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en gemeenten participeren kent alleen maar winnaars. De inspanningen lonen. Kramp is uitgegroeid tot een inclusieve onderneming. Het bood in meer dan vijf jaar ruim zestig mensen een werkplek. Doel is om deze kandidaten ervaring op te laten doen, zodat ze een goede kans van slagen hebben op de arbeidsmarkt. Werknemers kunnen zo integreren in de bedrijfsvoering van Kramp, ze kunnen arbeidsritme opdoen en daarna doorstromen of ze worden in sommige gevallen zelfs duurzaam in dienst genomen. “We zijn er best trots op wat we de afgelopen jaren hebben bereikt”, vertelt Frank Dijkstra, logistiek manager van Kramp. “We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en zien het niet als een verplichting.” Wethouder Peter van de Wardt van de gemeente Oude IJsselstreek hoort het met tevredenheid aan. “Kramp is een bedrijf naar mijn hart. De intrinsieke motivatie verdient waardering én navolging. We hebben werkgevers nodig die betrokken zijn en er energie insteken én organisaties die bedrijven daarbij ontzorgen.” Het is volgens de wethouder van groot belang dat de doelgroep een kans op werk wordt geboden. ““Werkgelegenheid zorgt voor ontwikkeling van mensen en biedt ze de mogelijkheid tot persoonlijke groei. Het zijn mensen die door omstandigheden, soms pure pech, geen baan hebben of hinder ondervinden van een beperking. Werk of aangepast werk is dan de beste therapie. Het zorgt voor eigenwaarde, financiële mogelijkheden zodat ze zelf keuzes kunnen maken en -heel belangrijk- een sociaal netwerk. Een inclusieve samenleving, daar is het om te doen.”

Jan Frans Berends, logistiek directeur, hecht grote waarde aan een gedegen aanpak. “Een structurele werkwijze bestaat uit een goede selectie en een gerichte begeleiding. Dan levert het wat op. Het is mooi om te zien dat het succes heeft. We gaan er dan ook zeker mee door. Dat heeft te maken met de sociale drijfveer, maar ook omdat we de komende tijd veel handjes kunnen gebruiken.” Volgens HR Business Partner Karin Damen voelen de kandidaten zich snel thuis bij Kramp. “En dat niet alleen. Door ze een werkplek te bieden, voelen ze zich onderdeel van de maatschappij.”

Kramp Groep is Europa’s grootste specialist in onderdelen en accessoires voor de agrarische industrie. Het bedrijf bedient de Europese markt met een assortiment van ruim 500.000 artikelen. Dat gebeurt met 10 distributiecentra en 24 verkoopkantoren. Er werken in totaal zo’n 3.000 mensen waarvan 1.000 in Varsseveld. De meeste producten worden in rode bakken door vrachtwagens vervoerd en vinden zo hun weg naar de eindgebruikers. De rode bakken zijn een duurzaam verpakkingsmiddel. Er worden er vanuit Nederland jaarlijks circa 1,5 miljoen van verzonden. Bij terugkomst krijgen de bakken een speciale behandeling zodat ze kunnen worden hergebruikt: stickers gaan eraf, ze worden schoongemaakt, eventueel gerepareerd en opnieuw bestickerd. Tot 2014 werden hiervoor externe bedrijven ingeschakeld. Daarna is het intern opgepakt. Het zijn werkzaamheden die door participatie medewerkers met verschillende achtergronden kunnen worden ingevuld. Dat werkt uitstekend. Daardoor is de samenwerking met onder andere WSPA verder uitgebreid. Ook voor de corveedienst worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. “De mensen zijn zeer gemotiveerd en weten van aanpakken. Indien gewenst of mogelijk kunnen ze ook doorgroeien”, weet Frank Dijkstra. “We zijn er maar wat blij mee. Want extra mensen zijn hier welkom gezien de vergrijzing van ons personeelsbestand en de krappe arbeidsmarkt in combinatie met onze groei.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.