Dusseldorp

Van links naar rechts op de foto: Wethouder Wim Aalderink (gemeente
Winterswijk), Marjon Helder, Mayar Zinati, Frits Blömer (allen van Recreatiepark Sevink Molen) en Ellen Rouwhorst van WerkgeversServicepunt Achterhoek.

De leiding van Sevink Molen kreeg in het najaar van 2017 de vraag van VluchtelingenWerk of er een werkplek beschikbaar was voor Mayar Zinati, een statushouder uit Syrië. “Waarom niet”, dachten Marjon Helder en Frits Blömer van het recreatiepark in Winterswijk. Ze besloten Mayar een kans te bieden in de keuken. Hij vond er zijn draai en is uitgegroeid tot een waardevolle kracht. “Ik heb het enorm naar mijn zin.”

Recreatiepark Sevink Molen (in de volksmond Sevink Mölle) ligt direct aan recreatieplas ’t Hilgelo en is al vele jaren een begrip in Winterswijk. Het bestaat uit een  avonturenpark/speelparadijs, camping, pannenkoekhuis, bourgondisch grill restaurant, groepsaccommodatie en strandpaviljoen. Eyecatcher op het fraai gelegen terrein is de monumentale molen uit 1866, een rijksmonument. Het bedrijf laat een sterke groei zien en kan bij die ontwikkeling vakkundige en gemotiveerde medewerkers goed gebruiken. Daarnaast sprak het sociale hart toen het verzoek van VluchtelingenWerk kwam. “We wilden het best wel proberen. Waarom niet? Met een proefplaatsing van een half jaar bestond de mogelijkheid om te kijken of het zou werken. Je hebt dus niets te verliezen, alleen te winnen”, vertelt Marjon Helder. Mayar Zinati paste uitstekend in het team, sindsdien versterkt hij de keukenbrigade. “Hij beschikte al over enige ervaring, is leergierig en zeer gedreven. Dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste om te slagen.” De Syrische werknemer had aanvankelijk wel wat taalproblemen. Een vertaalprogramma op de smartphone bood uitkomst. Inmiddels gaat het al veel beter met het communiceren. Hij kwam zelf met het idee om crêpes op de menukaart op te nemen. “Een goede suggestie. We hebben doorgevoerd omdat het prima in ons concept past. Het geeft zijn betrokkenheid en proactieve houding aan. We zijn heel blij met Mayar.” De persoon in kwestie maakt ook een erg tevreden indruk. “Ik ben graag onder de mensen. Toen ik geen werk had, was ik erg verdrietig. Nu heb ik weer in een doel in het leven.” Mayar kreeg na zijn proefplaatsing een contract voor een jaar aangeboden. Het is de bedoeling dat hij vast in dienst komt en wellicht de koksopleiding gaat volgen.

Samenwerking

Wethouder Wim Aalderink is enthousiast over de aanpak bij Sevink Molen. “Je ziet dat je er als bedrijf veel voor terugkrijgt als je ergens tijd en energie in wil stoppen. Natuurlijk lukt het niet altijd. Maar in goede samenwerking met de betrokken partijen zijn er zeker mogelijkheden. We moeten het samen oplossen.” De wethouder wil benadrukken dat ambassadeurs zoals Sevink Molen een belangrijke voortrekkersrol spelen. “Het werkt het beste als werkgevers elkaar deze verhalen vertellen. Dan krijgen ze een reëel beeld, zien ze in dat het niet ingewikkeld is én dat het heel succesvol kan zijn.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.