Dusseldorp

Fotobijschrift:

Pieter Hubers filiaalmanager van Jumbo Doetinchem krijgt het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ overhandigd door wethouder Jorik Huizinga.

“Je gunt iedereen een fatsoenlijke werkplek. Daarom zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hier van harte welkom. Met een baan krijgen ze de mogelijkheid zich te ontwikkelen. Dat zie je in de praktijk ook gebeuren. Het is prachtig om daar een steentje aan bij te mogen dragen.”

Pieter Hubers filiaalmanager van de Jumbo supermarkt in Doetinchem biedt werkzoekenden vol overtuiging kansen. Hij doet het al vele jaren, het komt recht uit zijn hart. “Voor mij is inclusief ondernemen niet meer dan normaal. Natuurlijk kun je niet de hele wereld redden en is deze winkel geen sociale werkplaats. Maar je kunt wel je uiterste best doen om mensen in het team op te nemen die lastig aan het werk komen. En als het lukt, en dat gebeurt gelukkig vaak, geeft dat een heel goed gevoel.”

Bij Jumbo Doetinchem werken meer dan 150 mensen. Bijna tien procent daarvan heeft een arbeidsbeperking. Hubers relativeert dat gegeven en tilt er zeker niet zwaar aan. “Als je het reëel bekijkt heeft iedere werknemer wel een gebruiksaanwijzing. Aan de andere kant zijn er ook genoeg sterke punten. Kijk naar het talent, dus kijk waar men goed in is. Daar moet de focus op liggen. Laat ze taakgericht werken. Juist dan kunnen medewerkers prima functioneren, zo is onze ervaring.” Een stuk begeleiding is daarbij wel wenselijk, zo geeft de filiaalmanager aan. “Het heeft geen zin om ze in het diepe te gooien. En ook niet ieder bedrijf is geschikt. Waar je rekening mee moet houden is dat het proces tijd en energie kost. Het gaat zeker niet altijd van een leien dakje. Dat is logisch. Maar als het lukt, krijg je er veel voor terug. We hebben al meerdere mensen met een vast contract. Het gaat om medewerkers die hun draai helemaal hebben gevonden en zich op alle fronten hebben doorontwikkeld. Dat geeft veel voldoening.”

Wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem was onder de indruk van de structurele aanpak als het gaat om inclusief ondernemen bij Jumbo Doetinchem. “Het is voor Pieter een missie. Hij gelooft er heilig in, dat zie je in alles. Hij straalt als het onderwerp aan de orde komt. Service met een glimlach, zou ik haast zeggen. Heel toepasselijk, want het is bij Jumbo één van de zeven zekerheden.”