Dusseldorp

Fotobijschrift: Jorik Huizinga wethouder van de gemeente Doetinchem overhandigt het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ aan Edwin van der Vliet en Jan Willem Hindriks van UWV WERKbedrijf Achterhoek en UWV Sociaal Medische Zaken.

De campagne Unieke Achterhoekers ging in januari 2015 van start. Sindsdien zijn er al vele werkzoekenden aan een passende baan geholpen. Meer dan honderd bedrijven kregen voor hun inspanningen een bordje uitgereikt. Tot voor kort ontbrak het bordje bij UWV in Doetinchem, terwijl de instantie juist inclusief ondernemen tot een speerpunt heeft verheven. “Daarom werd het de hoogste tijd dat er ook bij jullie een bordje op de gevel prijkt”, zei wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem tijdens de feestelijke uitreiking.

Unieke Achterhoekers is een initiatief van werkgevers, gemeenten, UWV en de vakbonden. Het project mag beslist een succes worden genoemd. Steeds meer bedrijven hebben oog voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en willen ze een kans op werk of werkervaring bieden. Bij het UWV in de Achterhoek is dat al jarenlang de normaalste zaak van de wereld. “We willen graag het goede voorbeeld geven, en dat blijven we doen!”, vertelde Edwin van der Vliet, regiomanager van UWV WERKbedrijf Achterhoek. Jan Willem Hindriks, manager Sociaal Medische Zaken van UWV kantoor Doetinchem weet niet anders. “Het is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen, dus meer dan een verplichting. We nemen onze rol uiterst serieus. Het gaat ons aan het hart, want we kunnen daadwerkelijk de helpende hand bieden.” Volgens Hindriks zijn er al veel goede resultaten geboekt, maar is er beslist geen reden om achterover te leunen. “We doen er alles aan om te laten zien dat inclusief ondernemen een onderdeel is van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er zijn veel positieve praktijkervaringen, die stimuleren om ook mee te doen.” Zijn collega Van der Vliet onderstreept dat. “Iedereen telt mee en verdient een kans. Niemand mag buitenspel komen te staan. Werk maakt het verschil voor mensen die lang aan de zijlijn hebben gestaan. Werkgevers zien steeds vaker in dat ze de sleutel in handen hebben. Het heeft een sociale impact en ze zijn er gezien de krapte op de arbeidsmarkt ook zelf mee geholpen.” De managers willen benadrukken dat de opstelling van de mensen op de werkvloer van belang is. Als andere medewerkers ervoor open staan, is de kans van slagen een stuk groter. Daarnaast zijn er wellicht voorzieningen of hulpmiddelen nodig. “Maar het loont. Ieder uniek talent verdient het om zich te kunnen bewijzen. Wij geven ze de ruimte en dat heeft effect.” Bij het UWV zijn al verschillende medewerkers beloond met een vast contract omdat ze dat waardevol zijn voor de organisatie. Wethouder Jorik Huizinga roemde tijdens de uitreiking de betrokken werkwijze. “Jullie geven daadwerkelijk het goede voorbeeld, samen met partners. Er is sprake van een sterke betrokkenheid en daarnaast hebben jullie veel expertise in huis. Dat alles verdient een dikke pluim.”