Dusseldorp

Kampioensbakker Paul Berntsen in Didam mag zich ook ambassadeur van de “Unieke Achterhoekers aan het werk!” campagne noemen. Hij werd onlangs in het zonnetje gezet door manager Thea Brinkhuis (links) en accountmanager Miranda Hermsen van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA).

“Je kunt beter iemand helpen, dan zelf geholpen moeten worden.” Kampioensbakker Paul Berntsen in Didam heeft de uitspraak van zijn vader in zijn geheugen gegrift. De zin is min of meer uitgegroeid tot zijn lijfspreuk. “Ondernemen is meer dan geld verdienen. Ik vind het belangrijk om ook je sociale gezicht te laten zien. Mensen kansen bieden en de helpende hand toesteken, dat doe ik graag.”

Paul Berntsen is een bekende bakker in de regio. Hij werd al uitgeroepen tot ‘kampioensbakker’ van Nederland. Niet alleen zijn broden en gebak krijgen de zorg en aandacht die ze verdienen. Paul is ook goed voor zijn werknemers. Dat leverde hem al de titel ‘Baas van het jaar’ op. Met passie voor het vak maakt hij met zijn team de lekkerste producten, uiteraard vers en ambachtelijk gemaakt. Daarnaast zorgt hij voor een prima werksfeer. Paul kreeg het beroep met de paplepel ingegoten. Hij vormt de vijfde generatie binnen de familie en nam in 1992 de bakkerij aan de Kerkstraat in Didam over. Nog steeds werkt hij er met veel plezier.

Bakkers in spe krijgen bij de kampioensbakker de kans de fijne kneepjes van het vak te leren. Als erkend leerbedrijf wordt er met meerdere leermeesters op toegezien dat ze goed voorbereid zijn op een mooie loopbaan in de bakkerswereld. “Zij zijn ermee geholpen en wij binden toekomstig personeel. Maar jongeren houden je ook scherp”, stelt Paul. Hij sprak ruim een jaar geleden tijdens de Haringparty bij voetbalvereniging De Graafschap met accountmanager Miranda Hermsen van WerkgeversServicepunt Achterhoek. “Er is een gebrek aan vakkrachten. We kunnen personeel goed gebruiken en ze had me al eerder verteld over werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Toen hebben we een afspraak gemaakt en is het balletje gaan rollen.” Zo kwam Paul in contact met Eyad, een statushouder uit Syrië die graag bakker wilde worden. Eyad kon aan de slag via een werkervaringsbaan en heeft zich prima ontwikkeld. Hij fungeert inmiddels als banketbakker en heeft een vast contract verdiend. “Eyad is slim, leergierig en heeft een sterke wil. We zijn heel tevreden over hem. Natuurlijk moeten er tijdens het proces hordes worden genomen. Maar het is normaal dat zo’n traject aanpassingen vergt. Ondanks het cultuurverschil past hij in de groep.” Naast zijn baan als banketbakker bij Paul Berntsen volgt Eyad inmiddels de opleiding tot broodbakker op het Graafschap College. “Dat wil hij graag. Het geeft aan dat hij ambitieus is. Natuurlijk stimuleren we dat. Zoals we ook dit voorbeeld willen uitdragen. Het laat zien dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in dit geval een statushouder, uitstekend kunnen functioneren. Ik kan het andere werkgevers dan ook zeker aanraden.”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.