Dusseldorp

Fotobijschrift: Thea Brinkhuis van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) overhandigt het schildje en een bos bloemen aan directeur Astrid Wenneker van Sientje Thuiszorg in Doetinchem.

Sientje Thuiszorg heeft de wind in rug. De Doetinchemse organisatie groeide in korte tijd van dertig naar ruim honderd medewerkers. Zo’n twintig procent van het personeel heeft een afstand tot de arbeidsmarkt, een hoog percentage. Toch is het voor directeur Astrid Wenneker heel vanzelfsprekend dat deze doelgroep een baan wordt geboden. “Sociaal ondernemen zit in ons DNA. Wij vinden dat iedereen een kans verdient.”

“Het zijn vaak mensen die door vervelende omstandigheden lastig aan het werk komen”, vervolgt Astrid. “Wij kunnen ze goed gebruiken.” Personeel bepaalt de kracht van een bedrijf. Bij Sientje Thuiszorg beseft men zich dat terdege. De organisatie boeit en bindt medewerkers op een persoonlijke manier. “We investeren graag tijd en energie in mensen. Dat werpt zijn vruchten af”, weet ze als geen ander. De directeur heeft een sociaal hart en ziet dat terug in het beleid van haar organisatie. Sientje Thuiszorg beschikt over bevlogen medewerkers die een hecht team vormen. Er wordt huishoudelijke hulp geboden in de gemeente Doetinchem. “Ons werk leent zich uitstekend voor mensen met een afstand op de arbeidsmarkt. Er is geen opleiding nodig, maar ze worden beslist niet in het diepe gegooid. We nemen ze bij de hand en geven daar waar nodig extra aandacht.” Eerst gaan nieuwe medewerkers een tijd onder begeleiding van een ervaren kracht aan het werk. Ook kan het zijn dat ze cursussen volgen. “Zo worden ze klaargestoomd om zelfstandig aan de slag te gaan. Over het algemeen gaat dat erg goed.” Ook oudere personen zijn van harte welkom, deze groep beschikt over een goede werkmentaliteit, zo is de ervaring bij Sientje. Astrid ziet dat mensen een groei doormaken. “Soms komen ze als een bang vogeltje binnen zonder enig zelfvertrouwen. Het is mooi om te zien dat er progressie wordt gemaakt en dat een baan voor houvast en balans zorgt.” Volgens Astrid heeft haar organisatie er ook veel baat bij. “Werknemers die goed in hun vel zitten, functioneren op de juiste manier. Dat hoor je ook terug van cliënten. Heel belangrijk, want onze medewerkers zijn onze ambassadeurs.”

Flexibel
Sientje Thuiszorg onderhoudt nauwe banden met Laborijn en WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA). “Die samenwerking verloopt heel fijn”, aldus Wenneker. “De lijnen zijn kort en we weten elkaar goed te vinden. Regelmatig krijgen we kandidaten aangeboden.” In veel gevallen leidt dat na een proefplaatsing tot een baan. De werkzaamheden zijn flexibel in te plannen. “Dat is voor de medewerkers wel zo prettig. Ze kunnen aangeven hoeveel uur en welke dagdelen ze willen werken.” Thea Brinkhuis, manager van WSPA was verheugd om bij Sientje Thuiszorg de uitreiking te verrichten in het kader van de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. “We willen in de Achterhoek het verschil maken door inclusiviteit te bieden. Daarvoor hebben we de medewerking van werkgevers nodig. Gelukkig zijn er steeds meer bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen. Bij Sientje gebeurt dat al heel lang en overduidelijk op een prima manier. Daar ben ik de organisatie zeer erkentelijk voor.” Astrid Wenneker was in haar nopjes. “We schreeuwen het niet van de daken, dat zit niet in ons. Dat komt ook omdat we het eigenlijk heel normaal vinden. Toch is het goed dat er op deze manier aandacht aan wordt besteed en dat er waardering voor is. Ik voel me heel vereerd met deze erkenning.”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.