Dusseldorp

Thea Brinkhuis manager WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) overhandigt het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ aan Linda Ersilia van Fasehuizen de Schakel in Varsseveld. Verder op de foto van links naar rechts: Rudney Ersilia, Tom, Michelle Dijkstra (beleidsmedewerker de Schakel), Casper Kuijpers (adviseur social return van WSPA) en Tim.

Jongeren of jongvolwassenen met een hulpvraag worden door Fasehuizen de Schakel op een zeer persoonlijke manier begeleid. Doel is om uiteindelijk een zelfstandig bestaan op te kunnen bouwen. De kleinschalige en laagdrempelige zorgonderneming beschikt over vier fasehuizen in Varsseveld. Naast het bieden van woonruimte en gerichte begeleiding doet de Schakel meer. Het zet zich zelfs in om cliënten aan het werk te helpen.

Dat laatste blijkt uit de praktijkverhalen van Tim en Tom. Zij maken gebruik van woonbegeleiding via Fasehuizen de Schakel. Bijzonder is dat Tim sinds mei 2019 tevens als conciërge werkzaam is bij de organisatie. Tom volgt een ‘werk-fit’ traject om op termijn weer aan de slag te gaan. “Er is ons alles aan gelegen dat cliënten zich kunnen ontplooien en ontwikkelen”, vertellen Linda en Rudney Ersilia van Fasehuizen de Schakel. “Als ze het aankunnen, hoort daar ook een baan bij. Dat ondersteunen we van harte. Als ervaringsdeskundigen kunnen we ze namelijk zelf goed gebruiken. Zo is Tim bij ons aan de slag gegaan.” Hij fungeert als manusje van alles en fungeert inmiddels ruim een half jaar 32 uur per week als conciërge. Tim verzorgt technische zaken, regelt vervoer, doet boodschappen met de jongeren, houdt de tuin bij en wordt ingezet bij verhuizingen. “Het bevalt me uitstekend. Het werk zorgt voor ritme. En ik kan anderen helpen, want ik weet precies wat er speelt. Dat alles geeft me veel voldoening.” Ook Rudney Ersilia spreekt van een mooie ontwikkeling. “Dit voorbeeld laat zien dat we meer doen dan alleen woonbegeleiding bieden. Op deze manier is de cirkel rond. Hopelijk kunnen we zo meer cliënten met een baan houvast bieden. Want dat werkt heel positief.” De Schakel staat er open voor en ziet er de meerwaarde van in. Het is zelfs de bedoeling dat jongeren van de Schakel met een MBO niveau 4 opleiding in de zorg intern aan het werk worden geholpen. “We investeren graag in de jongeren. Samen zoeken we naar mogelijkheden voor een mooie toekomst. Iedereen hoort erbij”, benadrukt Linda Ersilia.

Thea Brinkhuis, manager van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) en Casper Kuijpers, adviseur social return van WSPA waren onder de indruk van de aanpak en de successen die worden geboekt door Fasehuizen de Schakel. “De betrokkenheid is groot. Hier wordt met veel passie vanuit een sociaal hart gewerkt”, aldus Thea Brinkhuis. Zij overhandigde het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ aan de leidinggevenden van de organisatie. “Het bordje komt hier zeker op de goede plek terecht.”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.