Dusseldorp

Op de foto (van links naar rechts): Marrit Heuzinkveld (accountmanager
WerkgeversServicepunt Achterhoek), Henrike Lobbes van Hampshire Hotel
Avenarius in Ruurlo en wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland.

“Ze verdienen het om te werken en iets op te bouwen. Op die manier krijgen ze weer perspectief.” Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voelen zich op hun plek bij Hampshire Hotel Avenarius in Ruurlo. Eigenaar Henrike Lobbes neemt ze graag bij de hand. “Het is de moeite waard, het zijn mensen die je hart stelen. Je gunt het ze zo.”

Het stijlvolle Avenarius is met een rijke traditie een begrip in de Achterhoek. Het Hampshire Hotel telt 29 kamers en 8 appartementen, een tapasbar en een restaurant. Er werken 44 medewerkers, daaronder ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Goed personeel is lastig te vinden”, vertelt Henrike Lobbes. “We sluiten niemand uit, je mag er best wat moeite voor doen.” Samen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek wordt er gekeken naar geschikte kandidaten uit de doelgroep. “Het is geen 100 procent garantie dat het lukt, maar dat geldt net zo zeer voor andere werknemers. Soms heb je geluk en draait hij of zij zo mee. Er wordt structureel extra tijd in de begeleiding gestoken, want dat vergroot de kansen.” Dat gebeurt bij Avenarius al jaren. Er is in die periode veel geleerd. “We kennen de valkuilen en spelen daarop in. Bovenal kijken we naar wat iemand wél kan. Het heeft namelijk geen zin om de nadruk op eventuele tekortkomingen te leggen. Dat werkt niet.” Op die manier hebben al veel mensen een leuke baan bij het Ruurlose hotel gevonden, zoals Wilco die al acht jaar als keukenhulp fungeert. “Hij doet zijn werk prima en heeft zich ontwikkeld tot een onmisbare schakel”, aldus Henrike. Wilco is maar wat blij met de kans die hij kreeg. “Het is prachtig werk. Ik heb het vertrouwen gekregen en voel me hier echt onderdeel van het team.” Wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland sprak zijn waardering uit voor de aanpak bij Avenarius. “Het is gaaf om te zien dat jullie de moeite nemen en met een open blik deze medewerkers mee laten doen. Geen beren op de weg zien, maar het gewoon proberen.” Voor Henrike Lobbes is dat heel vanzelfsprekend en snijdt het mes aan twee kanten. “Het zijn meestal trotse, loyale en gemotiveerde krachten, daar profiteren we allemaal van. Het bedrijf en de persoon zelf, want die krijgt de mogelijkheid op te bloeien en structuur in zijn leven te krijgen.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.