Dusseldorp

Noah’s Ark Design kreeg onlangs het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ uitgereikt door wethouder Jorik Huizinga (op de voorgrond links) van de gemeente Doetinchem. Verder op de foto Alexander, Wouter, Kelvin en Lars van het bedrijf in Gaanderen.

Het ene bedrijf is het andere niet. Dat blijkt wel uit het verhaal van Noah’s Ark Design, de onderneming van Alexander Philipsen in Gaanderen. De jonge eigenaar wil uiteraard ook geld verdienen met de activiteiten, maar het is geen doel op zich. De drijfveer is om mooie dingen te maken en mensen verder te helpen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het personeelsbeleid. Medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn er meer dan welkom.

Noah’s Ark Design is een bijzonder bedrijf. Het team bestaat inclusief eigenaar Alexander uit vijf werknemers. Drie daarvan hadden tot voor kort moeite om een vaste werkplek te vinden. Bij Noah’s Ark Design is dat wel gelukt. “De mens staat hier centraal. We kijken naar wat ze willen en wat ze kunnen. Daardoor krijgen ze de kans zich te ontwikkelen.”

Het bedrijf in Gaanderen staat garant voor vakwerk en kwaliteit. Er worden vooral maatwerk meubels en trappen gemaakt. Dat gebeurt met passie voor natuur en vormgeving. De organische vormen spreken veel mensen aan, ze vertellen een eigen verhaal. Ze zorgen voor mooie en unieke meubels. “Er is steeds meer vraag naar onderscheidende producten. Bij ons kunnen ze zelfs de boom uitzoeken waarvan het meubelstuk gemaakt zal worden. Het hout komt voornamelijk uit Nederland omdat we oog hebben voor het milieu. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een speerpunt.”

Noah’s Ark Design is ook zeker geen productiefabriek, integendeel. Dat maakt het werk afwisselend en zeer geschikt voor de doelgroep, aldus de eigenaar. “In een klein teamverband is er echt aandacht voor elkaar. Je hebt snel in de gaten als er iets aan de hand is. Dan wordt de persoon gelijk geholpen.” Dat stuk persoonlijke begeleiding zorgt voor meerwaarde. De mensen krijgen vertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel. Het aantal uren is daardoor uitgebreid. “Zelfs als ze om vier uur ’s middags een kies hebben laten trekken, komen ze terug om nog even te werken. Ze hebben het naar hun zin.” De menselijke maat is bepalend en iedereen is gelijk bij Noah’s Ark Design. Het zorgt voor een prettige werksfeer, iedereen voelt zich snel thuis. Alexander en Wouter (www.wout-r.nl) voelen zich soms werkgever en soms hulpverlener. “Maar dat is niet erg. Het geeft juist veel voldoening.” Wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem sprak zijn waardering uit voor de aanpak. “Het is heel gaaf om te zien welk effect jullie inspanningen hebben. Ga zo door en vertel het verder, want het kan een stimulans voor andere werkgevers zijn!”

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.