Dusseldorp

Bijschrift onder de foto:

Van links naar rechts
Marjon Riefel, Noor Sloot, Cor Versteeg, Patricia Meijer, Jorik Huizinga, Joost Bouman

Abeos denkt in oplossingen. Wat kunnen mensen, waar ligt hun kracht en hoe zijn ze van waarde voor ons bedrijf? Daar gaat men al vele jaren energiek mee aan de slag. De onderneming met een agrarische achtergrond wil meerwaarde creëren en kiest bewust voor een sociaal maatschappelijke insteek. “Daarom bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag kansen”, vertelt Patricia Meijer, flexconsultant van Abeos.

Start van Abeos

Abeos ging van start als een Coöperatieve Vereniging Agrarische Bedrijfsverzorging. Een bedrijf van en voor agrariërs met als doel de continuïteit van het agrarische bedrijf te waarborgen. Sinds een aantal jaren is Abeos ook actief buiten de agrarische sector, zoals bij bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw, industrie, transport en groot zakelijk. Commercieel directeur Cor Versteeg: “We begrijpen de context waarin onze opdrachtgevers opereren. We zijn een partner. Samen met en voor elkaar.”

Anders denken

Er staan bij Abeos, landelijk gezien, ongeveer 3.000 medewerkers op de loonlijst. Daarvan hebben er 81 een afstand tot de arbeidsmarkt. In de Achterhoek gaat het om 12 werknemers. “Sociaal ondernemen is vooral anders denken”, merkt Patricia Meijer op. “We kijken naar de persoon in plaats van naar de vacature. We kiezen regelmatig voor jobcreation, omdat we mensen lang aan ons willen binden. En als je mensen goed begeleid, krijg je er gouden krachten voor terug. Daar zijn legio voorbeelden van binnen ons bedrijf.” Volgens de flexconsultant hoort iedereen mee te tellen. Daaraan wil Abeos graag een bijdrage leveren. “We ontmoeten de kandidaten bijvoorbeeld op speeddates, gaan met ze in gesprek, bespreken de mogelijkheden en vervolgens gaan ze aan het werk.” Dat proces verloopt in veel gevallen erg goed. “Als je meedenkt en naar oplossingen zoekt, kan er veel. Je ziet mensen opbloeien omdat ze er weer bij horen. Ze pakken de kans om zich te ontwikkelen. Daar doen we het voor.”

Elkaar vinden

Van de medewerkers heeft 50% procent een contract voor onbepaalde tijd, 25% een contract voor bepaalde tijd en 25% een uitzendcontract. Cor Versteeg: “Door de huidige arbeidsmarkt worden wij gedwongen anders te kijken. Wij willen onze opdrachtgevers zo lang mogelijk aan ons binden, maar dat geldt ook voor onze medewerkers. De agrarische mentaliteit, doelgerichtheid en daadkracht maakt dat sociaal ondernemen en commercie hand in hand kunnen gaan. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan aan de slag bij de opdrachtgever. De opdrachtgever wil ze graag wat leren en vindt zo een nieuwe productieve kracht. We blijven elkaar vinden vanuit onze coöperatieve gedachte en dat blijkt een mooie match te zijn met de doelgroep.”

Cruciale rol

Binnen Abeos worden ook tal van mogelijkheden aangereikt om via scholingen aan de slag te kunnen gaan bij de opdrachtgever. De werving van nieuwe medewerkers gebeurt op een actieve manier waarbij de weg naar het WerkgeversServicepunt goed wordt gevonden. Ook functiecreatie wordt besproken bij de opdrachtgever. Tot grote tevredenheid van wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem. “Mooi dat jullie die cruciale rol pakken. Een opdrachtgever denkt meestal niet meteen aan functiecreatie.” De wethouder was samen met accountmanager Marjon Riefel van het WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) te gast bij Abeos en overhandigde het bordje dat hoort bij de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. “Mooi om te horen dat sociaal ondernemen hier centraal staat. Jullie spelen in op de huidige arbeidsmarkt door te investeren in mensen. Je ziet dat deze aanpak ook commercieel succesvol kan zijn. Wij hebben werkgevers nodig die anders durven te kijken en te werken. En werkgevers die samen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek stapjes vooruit willen zetten om iedereen die kan en wil werken de mogelijkheid te bieden.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.