Hof van Eckberge is het belevenispark in Eibergen met dierentuin, restaurant, binnen-locatie en een ruim opgezet park buiten. De aangeboden activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk. Inclusief ondernemen en meedoen is de basis bij deze Unieke Werkgever. Wij spraken in september met directeur Maarten Reimes over inclusie in coronatijden. “Gek genoeg zit er héél veel in ons gedrag én automatismen. Bewust dingen doen is bij ons het sleutelwoord.”

Die manier van ondernemen heeft Maarten Reimes proberen voort te zetten, ook toen het park volledig moest sluiten bij aanvang van de coronacrisis in maart dit jaar. Maarten: “We hebben direct een teamoverleg gehad en aangegeven dat we niet weten waar het schip gaat stranden. Ik heb het team ook direct medegedeeld dat we altijd voor continuïteit op de lange termijn gaan en voor maximaal behoud van werkgelegenheid.”

Hof van Eckberge heeft zich als werkgever direct aangemeld voor alle steunmaatregelen die vanuit de overheid zijn geïnitieerd. Maarten: “Er was direct een enorm commitment vanuit het team. Onze medewerkers konden niet allemaal hun eigen functietaken blijven uitvoeren. Er kwam vanuit hun een heel actieplan voor het onderhoud van het terrein. Zo hebben we extra onderhoud aan dierenweides uitgevoerd, speelzones opgefrist, een rolstoel waterplek aangelegd en met een hoogwerker hebben we binnen alle kabelgoten, plafonds, roostersystemen schoongemaakt. Uit coulance naar Hof van Eckberge gaven alle medewerkers aan de openstaande overuren en vakantiedagen vrijwillig te willen opnemen.  Dat vond ik als werkgever een geweldig gebaar!”

Door een andere manier van werken en het ontstane actieplan is het team multifunctioneler geworden. Maarten: “Als het nu nodig is, kunnen zelfs onze koks het grasmaaien en ook de verzorging van onze dieren kan nu door veel meer medewerkers gedaan worden dan alleen de dierverzorger.”

“Ons team is ons kapitaal”
In het begin van de coronacrisis had Hof van Eckberge geen werkzaamheden voor flexwerkers. Maarten: “Daar ben ik persoonlijk allemaal langs geweest met ‘vergeet-me-nietjes’ om uitleg te geven over de situatie. We hebben wél, omdat we daarvoor zelf ook een gedeeltelijke vergoeding kregen vanuit de NOW regeling, álle flexmedewerkers alle maanden hun salaris doorbetaald op basis van de gemiddelde gewerkte aantal uren uit de voorliggende (langere) referentieperiode. Ons team is namelijk ons kapitaal. Of we dit in de toekomst met de wederom aangescherpte maatregelen kunnen blijven doen? De tijd zal het leren.”

Maatregelen
Veiligheid en hygiëne heeft Hof van Eckberge altijd hoog in het vaandel staan. Zowel de medewerkers als de gasten zijn op de hoogte gesteld van de tijdelijke extra maatregelen. Maarten: “We hebben de gasten geïnformeerd via de website, nieuwsbrief en visuele aanduidingen in het bedrijf. Voor onze medewerkers zijn de maatregelen ook gecommuniceerd via de TEAM-app. Dit heeft gezorgd voor duidelijkheid en nam gelijk een hoop onrust weg over wat wel en niet kan.”

Bij Hof van Eckberge is er binnen en buiten voldoende ruimte om afstand te kunnen houden.
Maarten: “De huidige maatregelen zorgen ervoor dat we bepaalde bijeenkomsten anders moeten organiseren of inrichten. Denk hierbij aan familiedagen, bedrijfsbijeenkomsten, kinderfeestjes en ook de schoolreisjes. Binnen de kaders van de maatregelen kijken wij naar de mogelijkheden.”

Eén van onze Unieke Achterhoekers heeft vanwege het coronavirus tijdelijk de werkzaamheden bij Hof van Eckberge moeten onderbreken, omdat deze medewerker onder de risicogroep valt. Daarnaast werkt Hof van Eckberge samen met cliënten vanuit Estinea. Maarten: ”Zodra de maatregelen dit toelaten kunnen ook deze Unieke Achterhoekers weer aan het werk bij ons, maar gezondheid en gezond blijven gaat altijd boven alles!”