Medewerkers krijgen de kans zich te ontwikkelen. Bij ATAG Verwarming staat voor iedereen de deur altijd open

ATAG Verwarming in Lichtenvoorde helpt al heel lang mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk. Dat gebeurt via detachering en de Participatiewet. Van de 120 medewerkers zijn er 30 die voorheen moeilijk aan een baan konden komen. Voor de inspanningen werd ATAG Verwarming een paar jaar geleden als één van de eersten beloond met het ambassadeurschap van ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’.

De deur bij ATAG Verwarming staat altijd open voor mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Iedereen hoort erbij en heeft recht op gelijke kansen, zo luidt het uitgangspunt. De inclusieve werkgever hecht grote waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Mensen die lastig aan werk komen, kunnen terecht op de afdeling voormontage, de productieafdeling warmtewisselaars of de afdeling service. “De instap is laagdrempelig”, zegt productiemanager Kees van der Ven. “Nieuwe medewerkers krijgen via een stage van acht weken de mogelijkheid kennis te maken met ons bedrijf. Dan kunnen we ontdekken welke vaardigheden en kwaliteiten ze hebben en waar ze het beste op hun plek zijn. Dat is altijd maatwerk.” Op deze manier krijgt de persoon een prettige werkplek waar hij of zij kan gedijen en eventueel kan doorgroeien. Waar de één liever repeterend werk heeft, is er voor een ander een meer uitdagender functie beschikbaar. Er is op de verschillende afdelingen in ieder geval voor ieder wat wils. Richard Orriens is een goed voorbeeld van hoe het kan gaan. Hij ging in 2019 van start op de productieafdeling warmtewisselaars en volgde een korte route omdat hij al eerder bij ATAG Verwarming had gewerkt. Gezien zijn technische vaardigheden en proactieve houding kwam hij in een later stadium terecht op de afdeling voormontage. Richard is in het bezit van het heftruckcertificaat. Toen er een vacature was op de afdeling logistiek werd dat mede daardoor een serieuze optie. Nu is hij alweer een tijdje actief op de afdeling logistiek. Dat bevalt hem prima. “Het is mooi werk en tevens een nieuwe uitdaging. Ik krijg de kans om nieuwe dingen te leren en me te ontwikkelen.” Ook Kees van der Ven is tevreden. “Richard is een hele waardevolle medewerker die nieuwe uitdagingen niet uit de weg gaat. Je kunt op hem bouwen. Hij heeft dan ook een vast contract gekregen.” Richard Orriens kreeg zelfs de kans om zich nog verder te ontwikkelen via een opleidingstraject dat door ATAG Verwarming in nauwe samenwerking met het Graafschap College wordt aangeboden. Het betreft een tweejarige BBL niveau 2 opleiding voor machine operator. “Ik ben blij dat me deze mogelijkheid wordt geboden. Zo kan ik verder doorgroeien en blijft het werk interessant.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.