Wethouder Joop Wikkerink overhandigt het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ aan Melanie Ten Brinke-Welkamp, mede-eigenaar van Willie Welkamp Horseblankets.

Willie Welkamp Horseblankets blij met unieke confectiemedewerkers

Bij Willie Welkamp Horseblankets worden wekelijks 1.100 podiumgordijnen gemaakt. Dat gebeurt door een team van zo’n twaalf medewerkers. Daaronder bevinden zich zes mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, het zijn voornamelijk statushouders. “Zo wordt dat dan genoemd, maar wij zien het zeker niet als een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze doen het namelijk prima, we zijn er heel blij mee en willen ze graag behouden”, zegt Melanie Ten Brinke-Welkamp samen met haar ouders eigenaar van het bedrijf in Aalten.


Het is moeilijk om aan confectiemedewerkers te komen. Vanwege het personeelstekort deed Willie Welkamp Horseblankets een beroep op Laborijn en WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA). Daar konden ze het bedrijf helpen met mensen met ervaring. Er was alleen een taalbarriere voor de statushouders. “Maar we geven niet snel op en gaan net zolang door tot ze het begrijpen. Soms is er een tolk nodig.” De medewerkers waren snel bedreven in de werkzaamheden. “Ze weten precies hoe het moet en ook tekeningen lezen kostte amper moeite. We geven ze een plek waar ze het beste tot hun recht komen.” Er is een jobcoach aangesteld die voor extra begeleiding zorgt. “Dat is fijn, dan is er een vast aanspreekpunt”, merkt Melanie Ten Brinke-Welkamp op. “De samenwerking met Laborijn en WSPA is sowieso prettig en ze komen met goede kandidaten.”
Wethouder Joop Wikkerink toonde zich in zijn nopjes bij dit succesvolle praktijkvoorbeeld. Hij overhandigde het bordje dat hoort bij ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. Willie Welkamp Horseblankets is daarmee voortaan ambassadeur van de campagne. “Dit is precies wat we willen. De betrokkenheid gaat ver bij dit familiebedrijf”, aldus een enthousiaste wethouder. “Echt mooi om te zien hoe alles hier op zijn plaats valt.”