Wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten overhandigt het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’.

Gemeente Aalten geeft zelf het goede voorbeeld

De grote glimlach spreekt boekdelen. Als twee medewerkers wordt gevraagd wat ze van hun werk vinden, volgt gelijk een positief antwoord. “Het bevalt prima”, klinkt het enthousiast. Ze gaan fluitend naar hun werk en hebben hun draai helemaal gevonden, zo is wel duidelijk. De medewerkers zijn sinds 2018 actief op de gemeentewerf van de gemeente Aalten.


Op de gemeentewerf werken ruim zestig mensen. Daarvan is ongeveer de helft gedetacheerd via Laborijn. Het gaat om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast deze SW-medewerkers biedt de gemeente Aalten plekken voor mensen uit de Participatiewet en begeleid werken. Ze hebben een volwaardige baan en verrichten voorkomende werkzaamheden zoals het onderhoud van de plantsoenen, doen schilderklusjes en vegen de straten. “Heel leuk en afwisselend werk in het groen”, zo geven ze aan. Tot tevredenheid van waarnemend algemeen directeur Jeroen Spruit van Laborijn. “Het is mooi om te horen dat iedereen hier een fijne plek heeft gevonden om te werken en dat met plezier gebeurt. Daar zijn we trots op. We zijn ook blij dat de gemeente Aalten er voor open staat om kansen te bieden.” Jobcoach Erwin van Amstel van Laborijn geeft aan dat mensen de mogelijkheid wordt geboden om zich te ontwikkelen. “Dat kan via detachering. Soms doen mensen werkervaring op, kunnen ze een volgende stap maken en stromen ze door naar regulier werk bij andere werkgevers. In alle gevallen worden ze verder geholpen.”

Wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten is er mee in zijn nopjes. Hij overhandigde het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ symbolisch aan teamleider Hans Meinen. “We doen als gemeente een beroep op werkgevers om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te nemen in het bedrijf. Dan is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven. Dat doen we door een grote groep te detacheren via Laborijn. Het is goed georganiseerd en het zorgt voor veel succesverhalen. Complimenten voor de mensen die dat in de praktijk mogelijk maken.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.