Van links naar rechts: wethouder Jorik Huizinga gemeente Doetinchem, eigenaar Berry Wanjon van Elisabetta en Miranda Hermsen, adviseur werkgeversdiensten WerkgeversServicepunt Achterhoek.

“Het geven van vertrouwen laat talenten zien”

Wie in de stad Doetinchem woont, heeft vast wel eens op zondagochtend een ontbijtje gehaald bij de Duitse/Oostenrijkse winkel Elisabetta Bäckerij & Jausenhütte aan de Dr. Huber Noodtstraat. Van dinsdag tot en met zondag staan eigenaar Berry Wanjon en zijn team van acht uur ’s ochtends tot twee uur in de middag klaar om hun klanten te voorzien van vers (belegd) brood, Oostenrijkse – en streekproducten of een lekkere kop koffie. Deze combinatie is van producten is al uniek, maar het Team Elisabetta maakt het echt compleet.


Bij deze ondernemer stroomt inclusief werkgeverschap door de genen. Berry zijn vader liet hem al jong kennismaken met hoe je mensen in zijn kracht kunt zetten. Berry: “Als 14 jarige jongen heb ik vakantiewerk mogen doen bij de toenmalige sociale werkplaats. Het team daar bestond uit allerlei verschillende medewerkers die met elkaar een ‘geoliede’ machine vormden. Ieder heeft zo zijn of haar talenten, maar ook (werk)ervaringen of juist nog helemaal niet. Ons team is heel bewust een mix van mensen, omdat elk onderdeel in het proces andere talenten en vaardigheden vraagt. Dus juist ook Unieke Achterhoekers; dat maakt het team compleet.”

De Unieke Achterhoekers die bij Elisabetta aan de slag zijn gegaan komen allemaal met een andere ‘rugzak met ervaring’ binnen. Iedereen start met hetzelfde takenpakket om vervolgens samen met Berry en ervaren medewerkers te kijken waar de talenten van een medewerker liggen. “Soms geeft iemand heel duidelijk aan graag in de winkel met klanten te willen werken,” vertelt Berry. “Dan is het wel belangrijk dat we gaan kijken welke vaardigheden daarvoor nodig zijn en waar we met elkaar nog stapjes moeten gaan zetten om dit te ontwikkelen. Ook dit is als ondernemer investeren en durven risico te nemen.” Berry organiseert vaak met zijn team besprekingen waar de ervaringen in de winkel en bakkerij worden gedeeld om van elkaar te leren. Afhankelijk van de ervaringen heeft een medewerker soms ook een eigen jobcoach die Berry en zijn team extra ondersteunt bij het ontwikkelen op de werkplek.
Vanaf vandaag mag Elisabetta zich ambassadeur noemen van Unieke Achterhoekers aan het Werk. Miranda Hermsen, adviseur werkgeversdiensten bij het WerkgeversServicepunt Achterhoek, en wethouder Jorik Huizinga reiken het unieke gevelbordje en het ambassadeurschap aan Berry en zijn team uit. Wethouder Jorik Huizinga spreekt daarbij: “Het is mooi om te zien hoe Berry als ondernemer én werkgever aan de slag gaat met Unieke Achterhoekers. Waar soms het vertrouwen in het kunnen even weg is, investeert hij juist in mensen zodat het talent niet thuis blijft zitten.” Een mooi voorbeeld van hoe inclusief ondernemen in de praktijk eruit ziet!