Van links naar rechts: Marjon Riefel, Stan van Hoof, Matthijs Weijn en wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem.

Inclusiviteit hoort bij maatschappelijk ondernemen

Met ongeveer 60.000 cliënten en zo’n 11.000 medewerkers is Tzorg een grote landelijke speler op het gebied van huishoudelijke ondersteuning en individuele begeleiding. Dat gebeurt binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De organisatie heeft contracten met meer dan 300 gemeenten in Nederland, waaronder die in de Achterhoek.


Tzorg onderscheidt zich door de persoonlijke aandacht en flexibele zorg voor cliënten en de kwaliteit en continuïteit van de dienstverlening. De werkwijze is erop gericht om mensen zelfstandig hun eigen leven te laten leiden. Tzorg draagt daar een belangrijk steentje aan bij. Cliënten hebben een indicatie nodig van de betreffende gemeente. Ook bij het aanvragen van een indicatie biedt Tzorg een helpende hand. Onlangs werd de organisatie op het gemeentehuis van Doetinchem in het zonnetje gezet in het kader van de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. Daar kregen de recruitment specialisten Matthijs Weijn en Stan van Hoof van Tzorg het bijbehorende gevelbordje en een bos bloemen uitgereikt door wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem en Marjon Riefel accountmanager van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA). Tzorg staat open voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Al heeft Stan van Hoof moeite met die term. “In mijn ogen hebben ze geen afstand tot de arbeidsmarkt. Ze zijn, soms met een langer inwerktraject en extra begeleiding, zeer geschikt voor het werk als huishoudelijke hulp. Cliënten lopen met ze weg.” Iedereen is nodig, iedereen telt mee en iedereen verdient een kans, zo is de gedachte bij Tzorg. “Inclusiviteit hoort bij maatschappelijk en duurzaam ondernemen”, legt Matthijs Weijn uit. “Daar hechten wij grote waarde aan.” Kandidaten worden o.a. aangedragen door WerkgeversServicepunt Achterhoek en komen via andere wervingskanalen. “We zijn hard gegroeid. De vergrijzing neemt toe en mensen blijven langer thuis wonen. Daardoor zijn veel medewerkers nodig om onze dienstverlening op peil te houden.” Om nieuwe kandidaten te werven, participeert Tzorg mee aan het project ‘Nieuwkomers in de zorg’ speciaal voor statushouders.

De aanpak bij Tzorg spreekt wethouder Jorik Huizinga erg aan. “Er wordt inclusief en toekomstgericht gedacht. Het is mooi om te zien hoe talenten van medewerkers worden benut. Daarmee zijn ouderen weer geholpen. Ik zie dat als een unieke combinatie. Daarnaast zijn er mogelijkheden om parttime aan de slag te gaan, voor veel mensen is dat prettig.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.