Van links naar rechts: Afke Hupkens, Wendy Jebbink, Jorik Huizinga en David-Jan Baan.

Zorgvilla de Ooijman in Doetinchem: ‘Wat we kunnen doen, doen we’

Een sfeervol gebouw in een prachtige omgeving. Zorgvilla de Ooijman in Doetinchem beschikt over vijftien plekken waar op verschillende niveaus verzorging wordt geboden. Het kan gaan om lichte verzorging tot 24 uur per dag verpleging. De particuliere zorgorganisatie toont maatschappelijke betrokkenheid door het bieden van werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wat we kunnen doen, doen we”, zegt directeur David-Jan Baan.


Kleinschalig, persoonlijk, professioneel en betaalbaar. Met zorg, aandacht en een hoge kwaliteit maakt Zorgvilla de Ooijman het verschil, het groeide uit tot het alternatief voor de reguliere zorg. Uitgangspunt is een respectvolle waardige oude dag bieden aan ouderen met een intensieve zorgvraag, maar ook tijdelijk eerstelijns zorg behoort tot de mogelijkheden. Er zijn nog kamers voor ouderen beschikbaar. Het werk en de zorg wordt verricht door zo’n dertig personeelsleden. Daaronder enkele medewerkers die door omstandigheden moeilijk aan werk konden komen. “Daar staan we zeker open voor”, vertelt Wendy Jebbink, manager organisatie & kwaliteit. Sinds 2021 heeft de Ooijman hierover contact met Afke Hupkens van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA). “De samenwerking verloopt erg prettig”, benadrukt Wendy Jebbink. “Mede door de goede begeleiding zijn de ervaringen positief.” Want enkele medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben hun draai in de knusse zorgvilla duidelijk gevonden. Daaronder een schoonmaakster, een helpende en een activiteitenbegeleider. Soms wordt via een werkervaringsplek gekeken of er een klik is. Detachering via Laborijn of een BBL-traject zijn andere mogelijkheden. Verder doet de Ooijman mee aan het project ‘Nieuwkomers in de zorg’, waaraan statushouders meedoen. “Iedereen verdient een kans. Daar maken we ons graag hard voor”, stelt Wendy. “De bewoners maar ook de medewerkers moeten zich hier thuis voelen”, vult directeur David-Jan Baan haar aan. “En als je hier werkt, ben je een volwaardig onderdeel van het team. Kortom je hoort er echt bij.”

Wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem was te gast bij Zorgvilla de Ooijman om het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ uit te reiken. Dat deed hij met groot genoegen. “Er is sprake van een werkgever met een groot hart. Hier wordt de verbinding gelegd tussen de doelgroep en ontwikkelstappen, dat is goud!”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.