Van links naar rechts: Wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland en Denver Bijlsma en Johan Esselink van Saint-Gobain Abrasives.

Saint-Gobain Abrasives biedt veilige en stabiele werkplekken: ‘Ze zijn haast onmisbaar’

Een prettige werkgever waar je de kans krijgt jezelf te zijn en jezelf te ontwikkelen. Wilco, Jos en Jeroen vertellen hetzelfde verhaal over Saint-Gobain Abrasives. “Ik ga iedere dag met veel plezier naar mijn werk”, klinkt het enthousiast. Ze werken er al jaren en tot grote tevredenheid. “Op papier hebben ze een afstand tot de arbeidsmarkt, maar in de praktijk valt daar niets van te merken”, zegt plantmanager Johan Esselink van Saint-Gobain Abrasives.

De werkzaamheden van Wilco, Jos en Jeroen zijn afgestemd op wat ze graag doen en wat ze goed kunnen. Als het nodig is, wordt er begeleiding geboden. “Maar de heren kunnen zich over het algemeen prima zelf redden”, meent Johan Esselink. “Het is zelfs zo dat als ze er een dag niet zijn, missen we ze gelijk. Ze zijn haast onmisbaar.” Denver Bijlsma, productieleider bij het bedrijf, knikt instemmend. “Het gaat om prima collega’s die betrokken zijn, nauwkeurig werken en die echt onderdeel zijn van het team. We zijn er heel blij mee. Dat geldt ook voor de fijne samenwerking met Fijnder.” Wilco en Jos zijn gedetacheerd via werkleerbedrijf Fijnder, terwijl Jeroen een dienstverband heeft vanuit de indicatie doelgroepregister.

Inspiratiebron

Wethouder Gerjan Teselink van de gemeente Berkelland is tijdens het bedrijfsbezoek enthousiast als de ervaringen bij Saint-Gobain Abrasives ter sprake komen. “De medewerkers krijgen een vertrouwde, veilige en stabiele plek om zich te ontwikkelen. Het is echt gaaf om te zien op welke manier het er hier aan toegaat. Dat kan beslist een inspiratiebron zijn voor andere werkgevers. Hopelijk komt de boodschap over.” De waardering vanuit de gemeente is groot. Vandaar dat Saint-Gobain Abrasives zich voortaan ambassadeur van de campagne Unieke Achterhoekers mag noemen. Het bijbehorende bordje werd uitgereikt door de wethouder en zal een plek krijgen aan de gevel van het bedrijfspand. Judith Wopereis, accountmanager vanuit Fijnder bij het WerkgeversServicepunt Achterhoek, reikte een bos bloemen uit om het heuglijke moment ook op die manier luister bij te zetten.

Flexovit

Saint-Gobain Abrasives in Eibergen is met 150 medewerkers een belangrijke werkgever in de gemeente Berkelland. Velen kennen het bedrijf onder de oude naam Flexovit. Er worden jaarlijks miljoenen hoogwaardige slijp- en schuurmiddelen geproduceerd. De oorsprong van het huidige Saint-Gobain Abrasives ligt in 1958 toen in Enschede het bedrijf Slijptechniek door Wim Ebbink werd opgericht. Later verhuisde de onderneming naar Eibergen waar het in 1984 een naamswijziging onderging. Als Flexovit maakte het een verdere groei door. Flex staat voor een type ‘haakse slijper’, de ‘O’ voor de vorm van de schijven en ‘vit’ komt van het Franse woord vitesse dat snelheid betekent.

Compleet assortiment

In 1998 werd Flexovit (dat als merknaam nog steeds bestaat) overgenomen door Saint-Gobain Abrasives. Sindsdien profiteert het bedrijf van een groot distributienetwerk en research & development specialisten. Het heeft geleid tot een compleet assortiment van schuur- en slijpoplossingen voor een breed scala aan processen, zoals slijpen, ontbramen, schuren, matteren, verfijnen, reinigen en polijsten. Het pakket bestaat uit flexibele schuurmiddelen, afbraam- en doorslijpschijven, gebonden slijpproducten, diamantzagen en superabrasives. Doel van de internationale producent is het verbeteren van prestaties in de toepassingen voor metaalbewerking, transport/automobiel industrie en bouw- en constructiemarkten. Inclusiviteit, veiligheid en duurzaamheid zijn speerpunten. In 2023 viert het bedrijf het 65-jarig bestaan en het 25-jarig jubileum als onderdeel van Saint-Gobain Abrasives.