Van links naar rechts: Joris-Jan Janssen van Laborijn, Marten Lageschaar, wethouder Joop Wikkerink en Laurens Lageschaar.

Lageschaar Vaste Planten kweekt al meer dan 45 jaar op een duurzame wijze een groot assortiment vaste planten. Het nuchtere Achterhoekse familiebedrijf met 17 medewerkers staat onder leiding van Laurens en Marten Lageschaar. Drie personeelsleden hebben een afstand tot de arbeidsmarkt. “Het is mooi als je ze een werkplek kunt geven”, benadrukken vader en zoon.

Lageschaar Vaste Planten kweekt ongeveer 1.300 verschillende soorten planten. In totaal gaat het om 1,5 miljoen planten per jaar, met die omvang één van de grootste sortiment kwekers van Nederland. Het bedrijf in Aalten zorgt voor een beplantingsadvies op maat met volop ruimte voor eigen creativiteit. Alle planten worden biologisch gekweekt en geleverd aan de professionele markt van hoveniers, landschaps- en tuinarchitecten, overheid en semioverheid, ontwikkelaars, grootgroenvoorzieners en recreatie. Via die weg zijn de planten en totaalconcepten beschikbaar voor particulieren en bedrijven. Lageschaar heeft een duidelijke missie: een groene, biodiverse en duurzame buitenruimte. Ook op personeelsgebied staat een duurzaam beleid voorop. “We vinden het belangrijk dat medewerkers tot hun recht komen”, zegt Marten Lageschaar. Het heeft onze aandacht. “Als werknemers het naar hun zin hebben, blijven ze gemotiveerd. Ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn welkom bij ons.” Laurens Lageschaar knikt bevestigend. “Iedereen verdient een kans op werk. Hier kan het, een deel van het werk is er geschikt voor. In de praktijk blijkt wat de mogelijkheden zijn. Je moet het altijd proberen.” Bij de kweker wordt bekeken wat past en wat niet past. “Dat wordt goed afgestemd. Secuur werk leveren vinden we belangrijker dan snelheid.” Het bedrijf investeert er graag tijd en energie in. De inspanningen werpen zijn vruchten af. “Het is beslist de moeite waard. De mensen functioneren prima en zijn een verrijking voor het bedrijf. Dat zie je terug in een fijne werksfeer. Ook de andere personeelsleden zijn positief. Iedereen staat erachter. Uiteraard is dat van belang. We moeten het samen doen.”

Lageschaar Vaste Planten werd onlangs in het zonnetje gezet door wethouder Joop Wikkerink van de gemeente Aalten en Joris-Jan Janssen accountmanager bij Laborijn voor het WerkgeversServicepunt Achterhoek. De wethouder hoopt dat meer bedrijven het goede voorbeeld van Lageschaar zullen volgen. “Het is mooi om te zien dat het hier op een heel natuurlijke manier wordt opgepakt en succesvol is.” De eigenaren zijn uiterst tevreden over de rol van Laborijn. “Er is sprake van een prima samenwerking. Ze staan je met raad en daad terzijde, dat is heel prettig.”

Meer weten over inclusief werkgeverschap? Neem contact op met het WerkgeversServicepunt Achterhoek!