Wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem en Jeroen Salemink (rechts), één van de eigenaren van Iconica voor het pand van innovatiecentrum De Steck.

Een vernieuwend bedrijf dat anders denkt, het legt Iconica geen windeieren. Het Doetinchemse bedrijf is vijf jaar actief en zag in die tijd de klantenkring én het personeelsbestand flink groeien. “We ontwikkelen gebruiksvriendelijke maatwerksoftware voor mobiele apps en webapplicaties”, vertelt Jeroen Salemink, één van de eigenaren van Iconica.

De directie van Iconica bestaat naast Jeroen Salemink uit Arjan Luemes en John Gorter. De onderneming telt inmiddels 25 medewerkers en is niet voor niets gehuisvest in innovatiecentrum De Steck in Doetinchem, dé broedplaats voor vernieuwende ondernemers. “We maken een mooie groei door”, weet Jeroen Salemink. Er wordt maatwerksoftware gebouwd voor websites en apps. Dat doen veel meer bedrijven. Het succes van Iconica heeft vooral te maken met de onderscheidende aanpak. “Het gaat vaak om abstracte materie. De techniek is moeilijk over te brengen. Daarom maken we het snel beeldend. Het staat bekend als Design Thinking. Dat werkt erg goed.” Daarbij wordt tussentijds veel getest. Dan kunnen er nog zaken worden aangepast. “Het draait bij ons allemaal om de eindgebruiker, die wordt centraal gesteld. Het zorgt voor gebruiksvriendelijke oplossingen.” Opdrachtgevers wordt zelfs geleerd hoe ze zelf apps kunnen bouwen of onderhouden. Dat gebeurt via gerichte trainingen. “Kennisoverdracht is een onderscheidend onderdeel van ons concept. Dat wordt gewaardeerd. Voor complexe opdrachten komen ze toch wel terug. En juist die moeilijke vraagstukken zijn heel uitdagend. Als het onmogelijk lijkt, zetten wij graag onze tanden erin.”

Eén van de medewerkers bij Iconica is Thomas, een software developer. Hij heeft een stoornis in het autistisch spectrum maar functioneert prima, al twee jaar nu. “Het klinkt misschien gek maar autisme zien wij als een kracht”, benadrukt Salemink. “Iedereen heeft autistische trekjes, dat geldt zeker in de ICT.  Thomas heeft de kennis en kan zich ergens in vastbijten. Hij werkt taakgericht en precies. Onze focus ligt op de talenten van mensen. Daar gaat het om.” Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben wel begeleiding nodig, zo is de eigenaar van Iconica zich bewust. “Daar lopen we niet voor weg. Het wordt opgepakt samen met Laborijn, dat verloopt heel prettig. Het is heel waardevol als mensen hun talenten kunnen ontplooien, zoals Thomas. Het werk geeft invulling aan zijn leven, mede daardoor zit hij goed in zijn vel.” Wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem spreekt van een mooi voorbeeld. “Iconica durft anders te kijken naar medewerkers. Dat verdient een groot compliment. Daarmee heeft het bedrijf sociaal maatschappelijke betekenis.”

Meer weten over inclusief werkgeverschap? Neem contact op met het WerkgeversServicepunt Achterhoek!