Anita Hoenderken van Impact Smart Solutions heeft zojuist het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ in ontvangst genomen. Links op de foto wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem en rechts Henry Meijerink, adviseur WerkgeversServicepunt Achterhoek.

Impact Smart Solutions vindt sociaal ondernemen heel normaal

‘We volgen ons hart en bieden mensen kansen’

Naoberschap, het naar elkaar omkijken, is de kracht van deze streek. Ook bedrijven brengen het in de praktijk. Een goed voorbeeld is Impact Smart Solutions in Doetinchem. De onderneming van Pieter en Anita Hoenderken vindt sociaal ondernemen heel normaal. “We volgen ons hart en bieden mensen kansen. Kansen om te groeien, want dat is o zo belangrijk”, benadrukt Anita Hoenderken.

Impact Smart Solutions bestaat ongeveer tien jaar en telt 11 personeelsleden. Daaronder ook studenten, statushouders en medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We willen maatschappelijk van betekenis zijn en staan er voor open omdat we kijken naar de kwaliteiten van mensen en niet naar de eventuele tekortkomingen. Maar het is hier beslist geen sociale werkplaats. Het resultaat telt en de klant staat voorop”, legt Anita Hoenderken uit. “Iedereen is bijzonder op zijn eigen manier”, vervolgt ze haar verhaal. “Er zijn werknemers die moeilijk aan de slag komen, terwijl ze erg vaardig zijn, soms zelfs hoogbegaafd. Het is heel jammer dat ze langdurig aan de kant staan. We investeren graag tijd en energie om ze wel goed te laten functioneren. Wat is daarvoor nodig? Die vraag staat steeds centraal. Daarna bieden we maatwerk aan kandidaten en geven we vertrouwen om ze tot bloei te laten komen. Het geeft veel voldoening als dat lukt. Het is in het belang van de medewerker, maar zeker ook van het bedrijf.” Een mooi voorbeeld is het succesverhaal van Fabian. Hij heeft een afstand tot de arbeidsmarkt en kreeg ondanks zijn capaciteiten nooit de kans zich te bewijzen. Bij Impact Smart Solutions wilden ze het wel met hem proberen. Hij kreeg als softwareontwikkelaar de ruimte. “We hebben rekening gehouden met zijn specifieke wensen en zijn beperkingen. De werktijden zijn aangepast aan zijn ideale ritme. Dat heeft goed uitgepakt. Inmiddels werkt hij anderhalf jaar bij ons. Hij is op alle vlakken enorm gegroeid en heeft inmiddels een vast contract.” Zo zijn er meer kandidaten aan werk geholpen. Soms lukt het niet en soms stromen medewerkers door en was Impact Smart Solutions de springplank. “Het is fijn dat we op die manier mensen ervaring op kunnen laten doen en verder kunnen helpen. Wij leren er zelf ook van.” Wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem sprak zijn waardering uit voor de aanpak van het bedrijf. “De ontwikkeling van mensen staat hier centraal. Ik word daar heel enthousiast van. Hopelijk is het een inspiratiebron voor andere bedrijven en willen jullie als ambassadeur van ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ de positieve ervaringen verder vertellen.”

Impact Smart Solutions is een bedrijf dat zich richt op maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Dit betekent dat de onderneming streeft naar het creëren van oplossingen die niet alleen winstgevend zijn, maar ook bijdragen aan een betere wereld. Impact Smart Solutions is een innovatieve, hightech & ambitieuze smartproduct- & softwareontwikkelaar. Het helpt organisaties om aan de hand van data meer inzicht te krijgen in hun bedrijfsprocessen. Het eindresultaat is een smart netwerk met slimme sensoren, waardoor processen worden gedigitaliseerd en geoptimaliseerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088-3650400.