Van links naar rechts: Wethouder Elvira Schepers, directeur Steven Kroon van Mini Manna en Remco Hakstege, accountmanager van WerkgeversServicepunt Achterhoek. 

Mini Manna, een sociale hulpwinkel voor minima

Het begon allemaal met een klein supermarktje voor minima. In ruim vijftien jaar is Mini Manna uitgegroeid tot dé sociale hulpwinkel van de Achterhoek met vestigingen in Winterswijk, Doetinchem en Ulft. De voorziening biedt voedselhulp aan honderden huishoudens en richt zich op participatie, dagbesteding en sociale activering. Dat alles gebeurt op een inclusieve manier.

Bestaanszekerheid, armoedebestrijding. Het zijn thema’s die de politieke agenda beheersen. Mini Manna zet zich al jarenlang op verschillende fronten in voor mensen die het moeilijk hebben. Want iedereen moet kunnen meedoen, zo is de missie. Inclusie zie je overal in terug bij Mini Manna, ook als het gaat om het bieden van werkgelegenheid. Naast de vele vrijwilligers is er budget beschikbaar voor betaalde banen. “We richten ons op een duurzame plaatsing van medewerkers”, vertelt Steven Kroon, directeur van Mini Manna. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt komen daar zeker voor in aanmerking. Dat heeft zelfs de voorkeur. “Al spreek ik liever niet over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat vind ik geen goed begrip. Met die afstand valt het namelijk wel mee, zo blijkt in de praktijk. Met de juiste begeleiding zijn het prima krachten. Je moet kijken naar wat mensen kunnen. Je moet denken in oplossingen, niet in problemen.” De voorbeelden bij Mini Manna bewijzen het gelijk van Steven Kroon. De afgelopen periode hebben verschillende medewerkers een werkplek gevonden bij de sociale hulpwinkel of zijn ze via een werkervaringstraject uitgestroomd naar betaald werk elders. “We geven ze de kans om hun kwaliteiten te laten zien. Als dat lukt, zijn we uiteraard apetrots. Vaak worden deze mensen over het hoofd gezien, dat is volkomen onterecht.” Een vrouw meldde zich bij Mini Manna om een taakstraf te verrichten. Ze was door omstandigheden met de reclassering in contact gekomen. “Ze is blijven hangen als vrijwilliger en stroomde door naar een betaalde baan. Ze had nog meer in haar mars gezien haar zakelijk inzicht. Inmiddels werkt ze als teamleider in loondienst. Het is mooi om te zien dat ze op haar plek is. Daar investeren we graag in en zijn we trots op.” De directeur van Mini Manna hoopt dat ook andere werkgevers zich hard maken voor medewerkers die extra aandacht nodig hebben. “Er bestaat veel koudwatervrees op dit gebied. Het zou mooi zijn om dat weg te nemen. Er valt nog een wereld te winnen.” Kroon wil de rol van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) niet onvermeld laten. “De betrokkenheid is groot, ze bieden de helpende hand en denken met ons mee.”

Mini Manna werd onlangs in het zonnetje gezet door WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA). Steven Kroon kreeg uit handen van wethouder Elvira Schepers het bordje ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’ uitgereikt. Van accountmanager Remco Hakstege van WSPA kreeg hij een bos bloemen. “Deze erkenning is volledig verdiend”, gaf de wethouder aan. “Mini Manna schrikt er niet voor terug om mensen een kans te geven en daar veel tijd in te steken.” Steven Kroon was duidelijk in zijn nopjes met de waardering. “We doen het graag omdat mensen een kans en zelfs meerdere kansen verdienen. Het kan heel goed uitpakken. Ze krijgen daardoor hun leven op orde. Dat motiveert en geeft energie.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088-3650400.