
Van links naar rechts: Karien Helmink, Miranda Hermsen, Sem Wanders, Jorik Huizinga en Liselotte Leijten.
Inclusiviteit als vanzelfsprekendheid bij Pinkcube
‘Heel fijn om mijn steentje bij te kunnen dragen’
Pinkcube levert allerlei verschillende promotieartikelen en relatiegeschenken via ruim vijftig gespecialiseerde webshops. Eventueel met bedrukking. Want overal kan een logo op, zo is de slogan. Het Doetinchemse bedrijf werd opgericht in 2009 en groeit flink, ook internationaal. Het ambitieuze karakter gaat niet ten koste van de menselijke maat, integendeel. Er is volop aandacht voor duurzaamheid en social responsibility (sociale verantwoordelijkheid). “De klanten, onze medewerkers en het milieu staan altijd centraal.”
Het woord inclusiviteit valt. De leiding van Pinkcube worstelde ermee om de term wel of niet als kernwaarde op te nemen in de beleidsplannen en externe uitingen. “Inclusief zijn is voor ons de normaalste zaak van de wereld”, legt Karien Helmink uit. “Moet je het dan nog benoemen, want het is hier een vanzelfsprekendheid”, vult Liselotte Leijten aan. Door het te specifiek te vermelden, maak je het bijzonder, zo was de gedachte. Het gebeurde na lang twijfelen toch, want het kan van toegevoegde waarde zijn, bijvoorbeeld bij de werving van personeel. Bij de onderneming van Edwin Kats staat de deur wagenwijd open voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De eigenaar heeft zelf een spierziekte en weet hoe het is om met een beperking door het leven te gaan. Vandaar dat iedereen welkom is en een kans krijgt. “We kijken niet naar onmogelijkheden, maar juist naar wat iemand wel kan”, benadrukt Edwin. Mensen boeien en binden, daar draait het om. Dat gebeurt regelmatig en zorgt voor een inclusief team van medewerkers. Het verhaal van Sem Wanders (23) uit Didam is een goed voorbeeld. Hij heeft een progressieve spierziekte en is aangewezen op een rolstoel. Sem voltooide zijn studie Bedrijfsadministrateur op het Graafschap College in Doetinchem en liep stage bij Pinkcube. Dat beviel van beide kanten prima. Na de opleiding kon hij er aan de slag. “Een paar maanden geleden heb ik een vast contract gekregen. Vanwege mijn fysieke klachten hoef ik niet te werken, maar ik wil juist graag werken.” Dat doet hij 12 uur in de week en de baan geeft hem veel voldoening. “Het is zo fijn om mijn steentje bij te kunnen dragen en onderdeel te zijn van dit mooie bedrijf met fijne collega’s. Na het weekend ben ik altijd blij dat het weer maandag is en ik aan de slag kan. Het geeft een belangrijke invulling aan mijn leven. Daar ben ik Pinkcube heel dankbaar voor.” Het bedrijf is heel content met Sem. “Hij functioneert uitstekend, is gedreven en heel betrokken. Kortom, een prima aanvulling op het team.” Dat blijkt, want de jonge werknemer nam het initiatief om gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI) bij de verwerking van gegevens. Door de automatisering wordt dat deel van het werk, wat normaal ongeveer 2 weken in beslag nam, nu in 1 uur gedaan. “Sem nam het initiatief en heeft het voor elkaar gekregen!”
Het verhaal van Sem maakt indruk. De inspanningen van Pinkcube om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te omarmen, worden enorm gewaardeerd. Daarom waren wethouder Jorik Huizinga van de gemeente Doetinchem en Miranda Hermsen van WerkgeversServicepunt Achterhoek (WSPA) er onlangs op bedrijfsbezoek. Ze spraken lovende woorden over de aanpak en reikten namens het WSPA het bordje uit dat hoort bij de campagne ‘Unieke Achterhoekers aan het werk’. De leiding van Pinkcube toonde zich weer uitermate tevreden over de samenwerking met de WSPA. “Als we vragen hebben of zaken willen bespreken, is één telefoontje of appje genoeg om snel te schakelen. We krijgen alle ondersteuning; daardoor sta je er beslist niet alleen voor. Heel prettig!”
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het WerkgeversServicepunt Achterhoek, tel. 088 3650400.