Zo’n vijf jaar geleden is logistiek dienstverlener Wim Bosman in ‘s-Heerenberg gestart met een nieuwe dienstverlening; co-packing. De eerste inpakklus? Het inpakken van een boodschappendoos voor een supermarktactie. Die opdracht was het startpunt van de vruchtbare samenwerking tussen de mensen van Wim Bosman en mensen met een arbeidshandicap. Het contact kwam tot stand via de sociale werkvoorziening Wedeo. “Het begint allemaal bij vertrouwen en geloof dat het kan.” Daarover zijn Marja Timmermans, accountmanager bij Wedeo, Frans Wennekes, intern begeleider van Wedeo bij Wim Bosman en Ceryl van Hasselt, Project Manager bij Wim Bosman het eens.

Succesverhaal
Sinds die eerste ad-hoc opdracht van de boodschappendoos is de co-packing afdeling bij Wim Bosman in vijf jaar groot geworden: van 5 tot 110 mensen. “Dat is een gigantische groei”, zegt manager Ceryl van Hasselt. “Wij zijn enorm trots op deze nieuwe bedrijfsactiviteit die op zoveel fronten goed uitvalt. Ten eerste hebben we door de intensieve samenwerking met Wedeo nogal wat Unieke Achterhoekers aan een baan geholpen. Ten tweede reduceren we transportbewegingen door deze co-packing in huis uit te voeren, wat de kosten in de supply chain reduceert en duurzaamheid verhoogt. Ten slotte profiteren onze klanten van het gemak van één aanspreekpunt voor warehouse activiteiten, inpakwerkzaamheden én vervoer.”

Bedrijfsmatige aanpak met sociale inzichten
De combinatie van de bedrijfsmatige setting en sociale werkvoorziening is voor beide partijen heel leerzaam. Van huis uit focust Wedeo zich op het sociale welzijn van hun mensen. Wim Bosman is als bedrijf verantwoordelijk voor de continuïteit van de bedrijfsactiviteiten en het maken van winst. Zijn deze inzichten met elkaar in tweestrijd? Wedeo begeleider Frans en accountmanager Marja vinden van niet. “Als onze mensen zich prettig en veilig voelen, functioneren zij beter en werken zij effectiever.” Frans heeft als taak voorwaarden te scheppen waaronder ‘zijn mensen’ zich prettig voelen. Omdat hij de individuele talenten kent, rekening houdt met karakters en ervoor zorgt dat mensen die moeten samenwerken bij elkaar passen, creëert hij die veilige omgeving waarin iedereen het best gedijt.

“Het begint allemaal bij geloof en vertrouwen dat het kan!”

Iedereen heeft talenten
Wim Bosman’s Project Manager Ceryl waardeert de enorme kennis van Wedeo’s begeleiders en accountmanagers. Wat hem opvalt op de co-packing afdeling? De goede en vrolijke sfeer. “Echt, die is er altijd! Bovendien zie ik doorzettingsvermogen, enthousiasme en werkplezier van deze Unieke Achterhoekers. Frans is in staat medewerkers met geduld en zachte hand zodanig te motiveren dat deadlines worden gehaald.” Door dit project bewijzen Wedeo en Wim Bosman dat iedereen van waarde is voor de maatschappij. Marja: “Echt iedereen heeft een zekere arbeidspotentie. En wat blijkt? Die komt heel goed tot zijn recht in een zo gewoon mogelijke werkomgeving.”

Help unieke Achterhoekers aan het werk
Wilt u mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen? Maatschappelijk ondernemen en het uitbesteden van productie en dienstverlening gaan heel goed samen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Werkgeversservicepunt Achterhoek.