Durft u iemand aan te nemen na zijn depressie?

depressie

Net als iedere ‘gewone’ collega heeft een Unieke Achterhoeker met een stemmingsstoornis een gebruiksaanwijzing. Meestal gaat het om een paar kleine dingen waar u rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld; hoe vermijdt u stress? Of hoe zorgt u ervoor dat iemand optimale werkomstandigheden krijgt waarmee de kans op een terugval kleiner wordt? Wie de diagnose depressie heeft gekregen, kan niet altijd terugkeren in zijn oude baan. Toch is werken en erbij horen belangrijk voor mensen die een depressie hebben gehad. Na zo’n terugval kan werk het leven van zo’n Unieke Achterhoeker een positieve wending geven.

Wat is een depressie?
De ene depressie is de andere niet. Over het algemeen is iemand met een depressie langdurig erg neerslachtig. Als we praten over een depressie is iemand minimaal twee weken continue somber gestemd of heeft interesseverlies. Dit is niet te vergelijken met ‘gewone’ neerslachtigheid die bijna iedereen kent. Vaak heeft iemand met een depressie last van slaapproblemen, concentratieproblemen, gevoelens van waardeloosheid en gebrek aan energie.

Cijfers
Een depressie valt onder de noemer psychische stoornis. Maar liefst 3 op de 100 werkenden in Nederland heeft een serieus psychische stoornis. Daar merken collega’s en werkgevers meestal weinig van. Misschien onvoorstelbaar maar waar; vaak weten ze niet dat iemand een psychische stoornis heeft.

Na depressie sterker in het leven
Mensen die een depressie hadden en door zo’n akelige periode heen gingen, kunnen er sterker uitkomen. Ze hebben niet opgegeven ondanks de tegenslagen en gevoelens van somberheid die ze soms overmanden. Ze zijn met zichzelf aan de slag gegaan en hebben zichzelf beter leren kennen. Sommige deskundigen zeggen dat mensen na een depressie beter kunnen omgaan met negatieve gebeurtenissen wat leidt tot een hogere mate van vitaliteit, psychisch welbevinden, meer ontspanning en sociale activiteiten, een beter beroepsmatig functioneren en algemene gezondheid.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen
Werkgevers die actief en positief zijn ingesteld, kunnen het leven van iemand na een depressie een gunstige wending geven. Er zijn aanwijzingen dat het hebben van een betaalde baan iemand beschermt tegen een nieuwe depressie.

Niet alleen, maar samen
Niet alleen u als werkgever, maar ook uw andere medewerkers moeten willen investeren in een collega met een depressie of in een collega die een depressie heeft gehad. Eén van de voorwaarden is dat u een beetje flexibel bent. Extra begeleiding kunt u krijgen vanuit het Werkgeversservicepunt Achterhoek. Zij helpen u met het volgen van de juiste aanpak en voeren gesprekken om de integratie vlot en voorspoedig te laten verlopen. Afhankelijk van de uitkering die deze Unieke Achterhoekers hebben, kunt u daarnaast gebruik maken van de No-Riskpolis en andere subsidies. Zo’n financiële tegemoetkoming geldt dus niet voor iedereen.

Een collega met een depressie?
Wilt u uw sociale ondernemen een positieve impuls geven en heeft u een baan voor iemand die heeft bewezen dat hij niet heeft opgeeft ondanks tegenslagen en gevoelens van somberheid heeft overwonnen? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt Achterhoek voor meer informatie.